Зима

Зима
Пролет

14 април 2017 г.

Атлантическите ни приятели презаредиха КОЙ? със 100 милиона евро

Ние мислехме, че борят Делян Пеевски, те пък взеха, че инвестираха в него. И в Бойко-Борисовата стабилност

Когато в страна като България се извърши сделка за 100 милиона евро, това рядко е само бизнес. 


Когато получателят на парите е лице на цял държавен олигархичен модел, това със сигурност е политика. А когато иде реч за родния „Булгартабак”, нещата направо миришат.

В сряда гигантът в цигарения бизнес „Бритиш Американ Табако“ (БАТ) обяви, че купува марките на „Булгартабак”. Кой точно е собственикът на българския холдинг след приватизацията през 2011 г. така и не се разбра официално, обаче публичната тайна сочи към Делян Пеевски. В началото на 2016 г. той призна, че държи малко акции и обяви, че ги продава. Малцина повярваха – че ги продава и че са малко. Днес за медиите, врели и кипели в борбата срещу Пеевски и мрачното му задкулисие, не е тайна кой точно продава цигарените марки.

И кой гушва 100 милиона евро – Делян Славчев Пеевски.

За него като страна по сделката съобщиха и „Капитал”, и „Медиапул”, разбира се и други медии.

Целият сюжет се разви успоредно с информации за готвена продажба на Нова телевизия. Както и със слухове, че купувачът на телевизията е… Делян Пеевски. Веднага след контракта с БАТ се направиха предположения, че 100-те милиона са свежи пари, с които той ще купи телевизията, а и каквото друго поиска. Вървят коментари, че ще намаже и Бойко Борисов. Нали точно през мандатите на ГЕРБ империята на депутата от ДПС стигна невиждани територии (и придоби „Булгартабак”, да не забравяме)! „Сега олигархията се бетонира за години напред, ще се лее отвсякъде Бойко-Борисова стабилност”, гърмят хора и медии, известни като люти борци срещу модела КОЙ?.

За нещо се снишават обаче. Нещо пропуска сподавеният им рев.

Разсейват се кой даде 100-те милиона. Кой презареди КОЙ?. Кой гарантира „стабилността” в следващите години. Вижда се – британо-американците от БАТ. Нашите евроатлантически партньори.

 Докато българският тютюнев холдинг сключваше сделка с БАТ, Бойко Борисов провеждаше срещи, за да договаря бъдещата стабилност. Няма нужда – гарантирана е.

Ние мислехме, че те борят Делян Пеевски, те пък взеха, че инвестираха в него 100 милиона евро. И в Бойко Борисов, без когото нямаше как Пеевски да просперира. Харесват ГЕРБ нашите атлантически приятели, не го крият. Решението за инвестиция в България се определя от стратегически цели на компанията, но значение за сделката са изиграли политическата стабилност и борбата на правителството с контрабандата – така „Капитал” преразказа мнението на Ричард Уидман, генерален мениджър на БАТ за Централна Европа. Няма неразбрали, нали – стабилност и успехи срещу контрабандата.

Само си представете какво късане на ризи щеше да настане сред евроатлантическата ни „гражданска” общност, ако Пеевски бе влязъл в сделка с руснаци! Сигурно щеше да има шествия срещу Путин и огнени тиради как финансира олигархията, за да ни поробят той и тя. А сега тази общност мълчи и  се моли да изскочи руски заек от храста, поне нещо да отстреля. 


Ало, жълтопаветниците? Що не се възмущавате кой точно финансира кафявите медии, задкулисието, мафията…? И кой точно влиза в сговор с тях?

Иронията е, че БАТ купува марки, логистика и… веригата „Lafka” в Босна. Чакаме и родната „Lafka” да вземе, за да цъфне и върже помощта, която британските и американските партньори оказват на българското гражданско общество в борбата срещу корупцията и олигархията.

Посланиците, къде сте и вие, бе!? Гнили ябълки, нещо…?!

Битката срещу олигархията е едно, ама бизнесът си е бизнес, нали?

Ако някой си мисли, че британо-американска компания дава 100 млн. евро на Делян Пеевски без одобрението на съответните британски и американски служби и без „предварителна оценка за политическото въздействие”, е или пълен наивник, или ученик в началния етап. Дори Иво Прокопиев знае, че сделката е и политическа. Цялата история показва, че олигархията на ГЕРБ и ДПС си има покровител, и, изненада!, не е Путин. Какво ли ще четем един ден в грамите? „Кучи синове, ама наши…”?!

 Миналата пролет представители на ,,гражданското общество“ се строиха за снимка с американския посланик Рубин. Той ги окуражи в борбата за честна и свободна България. Дали при следващата среща ще го питат: ,,Чичо Ерик, кво стана?“ Снимка: Фейскбук страница на посолството на САЩ у нас

Впрочем, за сделката с БАТ се говореше преди изборите. Както в най-добрите филми, осъществи се след тях. Остава само КЗК да я одобри. Другото е проза – през 2011 г. едни хора купуват „Булгартабак”, през 2017 г. осребряват. Да не забравяме – през 2017 г. продължава и лютата битката срещу КОЙ?. Води се с пълна пара (ударението може и на втората гласна).



Калоян Тодоров, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар