Зима

Зима
Пролет

28 април 2017 г.

Над 70 са ранените след сблъсъците в парламента в Скопие

Около 200 души нахлуха снощи в македонския парламент, след като мнозинство от 67 депутати избраха за председател на събранието етническия албанец Талат Джафери
 
Над 70 са ранените в сблъсъците, избухнали вчера вечерта пред и в парламента в Скопие, предава БНР. 

Сред пострадалите са, както протестиращи, така и полицаи и депутати. Ранен е и лидерът на социалдемократите Зоран Заев и общо около десетина депутати. Най-тежко е състоянието на лидера на Албанския алианс Зиядин Села, който е приет в болница, но без опасност за живота, уточнява македонската "Нова ТВ".

До сблъсъците се стигна, след като за председател на македонския парламент беше избран етнически албанец.

Около 200 души нахлуха снощи в македонския парламент, след като мнозинство от 67 депутати от Социалдемократическия съюз на Македония и някои от етническите албански партии избраха за председател на събранието етническия албанец Талат Джафери.

Полицията разпръсна нахлулите в сградата и множеството протестиращи пред нея със зашеметяващи гранати.
 

Тълпата дори успя да се барикадира в пресцентъра на парламента и временно полицията не можеше да овладее положението. Това стана едва след употребата на зашеметяващи гранати, а акцията по извеждането на протестиращите в парламента приключи малко преди 23:00 часа местно време.

Талат Джафери е първият албанец - шеф на парламента в Скопие от обявяването на независимостта на Македония през 1991 година. От ВМРО-ДПМНЕ оспорват редовността на избора му. Около 15 привърженици на партията на бившия премиер Никола Груевски останаха цяла нощ пред сградата на събранието. Днес там отново се очаква многолюден митинг с цел да не бъдат допуснати депутатите в парламента.
 

Президентът Георге Иванов призова гражданите да не се поддават на провокации и да не прибягват до насилие.

По-късно днес той събира на среща парламентарно представените партии, за да обсъдят извънредната ситуация.

В специално обръщение към нацията президентът призова за разум: „На лидерската среща да обсъдим ситуацията, както и всички възможности за успокояване на ситуацията и намиране на изход от кризата. Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени. Никой отвън няма да ни реши проблемите, ако ние самите не ги решим, съгласно държавните интереси на Република Македония", каза Иванов.

От организацията „За единна Македония", които са основните протестиращи, нахлули в парламента обявиха, че самите те са „защитили демокрацията и законодателния дом".

„Ние оставаме пред парламента до окончателна развръзка. Народът показа мъдрост, трезвост, не се огъна и отговори по подобаващ начин на провокациите. Ще стигнем до край", се казва в в публикация на сдружението във „Фейсбук".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар