Зима

Зима
Пролет

25 април 2017 г.

В името на авантата

Авантата казват си била чиста печалба.
 
И от КАТ малко негодуват към тази печалба, защото заради кръшкачите от плащанията, им се губели едни 90 млн. лева. 

Това са стотици хиляди шофьори или авантаджии, които не искали да си платят глобите. 

Та щели да ги респектират. Да им взимат книжките и да им спират колите от движение. Но колко от тях ще си платят, остава под въпрос. Други авантаджии пък не давали пари за „Гражданска отговорност“ и държавата отново се бъркала, за да им оправи бакиите. И в България, и в чужбина. 

И някак все им се разминава на авантаджиите. Тези, които правят всичко в името на авантата. Защото не е да нямат пари. Щом карат коли, значи би трябвало да имат пари. Но колко по-сладко е, когато знаеш, че си прецакал системата. Че си нарушил закона и не си платил. Чувстваш се като богопомазан. Ти си избраният! Да нарушаваш, без да си плащаш. 

За много други неща могат да отидат парите ти за „Гражданска отговорност“, особено когато друг ти плаща масрафа. А ние сме си свикнали да ни поема друг разноските. Все пак за това и в България има толкова много 50-годишни ергени, които живеят с родителите си. Не защото никоя жена не ги иска, а защото мама готви, а тате плаща сметките. Демек, той не е стар ерген, той е просто опитен авантаджия. 

Същото е положението и с бързите кредити. Взимаш пари, а след това се сърдиш, когато трябва да ги върнеш. И не за друго, а защото са ти развалили авантата. Дали са ти пари, а след това си ги искат. Що за наглост? 

Авантаджията е особена порода човек. За него неговото си е само негово, а чуждото е общо. Той има пари, ама му трябват. За това не си плаща сметката в кръчмата. Друг му я плаща. Защото може би не му трябват парите. 

Авантаджията пуши по една кутия цигари на ден, но си купува една месечно. Той е все пиян, но никога не е пил, когато трябва да си плати сметката. Опиянен е от авантата. А тя е много сладка. Дори уискито да е менте, за него е било безплатно. Не дава пари, за да го боли главата, а другите будали, хем се харчат, хем и после имат махмурлук. 

Авантаджията сипва само бензин в колата си. За него винетката е загуба на пари, защото така или иначе по лошите пътища си чупи колата. Застраховката и таксите също са излишни разходи. Те не му карат колата. А и каква е тази държава, която не му помага, а му иска? Това не е държава. Богата е, има излишък, пък иска от сиромаха данъци. Вместо да го остави да си живее на аванта. 

От толкова мерак да си спестим нещо през черните дни на живота за някакви други, които ще са още по-черни, сме се превърнали в едни по-тъмни на цвят хора. Които също обичат авантата. Те не си плащат тока, защото не им се струва задължително. Ползват парцели на аванта, за да си вдигнат бараките, а когато им ги бутат, искат и общински жилища на аванта. 

В името на пустата аванта много хора започнаха да заприличват на едни други наши сънародници с разредени огради в устата, с натрапчиво неразбираем говор, с много деца и с малко ангажименти. 

В името на авантата сме готови дори да си платим по-скъпо.

Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар