Зима

Зима
Пролет

7 април 2017 г.

Москва: САЩ нарушиха международното право под измислен предлог

"Ракетният удар на САЩ срещу военновъздушна база в провинция Хомс може да доведе до прекъсване на сътрудничеството между руските и американските военни в Сирия, тъй като Вашингтон не е консултирал с Москва действията си."
 
Това заяви за РИА Новости председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров.

„Това може да пресече вече усложненото сътрудничество между военните на Русия и САЩ в Сирия, тъй като САЩ не установиха контакт с нашето ръководство", подчерта Озеров, цитиран от Cross.bg.

Същевременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън увери пред журналисти, че съюзниците на Вашингтон са подкрепили ракетния удар. Той допълни, че САЩ не са се свързали с политическото ръководство в Москва и след нанасянето му, въпреки че първоначалната информация беше, че атаката е била съгласувана и с Русия.

Самият държавен глава на Русия Владимир Путин също не одобри атаката на САЩ.

„Президентът Путин счита американските удари в Сирия като агресия срещу суверенна държава в нарушение на международното право, при това под измислен предлог", обяви говорителят на президента Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Путин също така вижда в ударите в Сирия от страната на САЩ опит за отвличане на внимание на световната общност от многобройните жертви сред цивилното население в Ирак", допълни Песков.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар