Зима

Зима
Пролет

12 април 2017 г.

Българската армия не може да изпълнява задълженията си по конституция

Армията продължава да изпитва затруднения, свързани със системния финансов недостиг, незаетостта на щатни бройки, остарялото въоръжение и бойна техника


Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. 

Това е основната констатация в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г, който днес беше приет от правителството.

Кабинетът предлага документа да бъде одобрен от Народното събрание. Според доклада армията продължава да изпитва затруднения, свързани със системния финансов недостиг, незаетостта на щатни бройки, остарялото въоръжение и бойна техника. Отбелязва се, че въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав, проблемът с некомплекта от военнослужещи продължава да се задълбочава, като вече достига 20% от щатния състав.

Нужни са спешни мерки

Докладът очертава необходимостта от приемане на спешни и комплексни мерки, свързани с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната, търсене на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, на тяхното социално положение и издигане престижа на военната професия.

Документът отбелязва, че през миналата година са приети ключови решения по отношение на модернизацията на армията – инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за авиацията и два многофункционални модулни патрулни кораба за флота. Подчертава се обаче, че е нужно незабавно увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП, в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс.

258 учения за година

Документът отбелязва, че през 2016 г. във въоръжените сили са се провели 258 учения. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН.

Проведени са и 152 операции за оказване на помощ на населението при бедствия, в които са участвали 815 военнослужещи и 161 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. са били ангажирани над 2700 военнослужещи.

Увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП

През 2017 г. основните усилия ще бъдат съсредоточени върху поддържането и развитието на необходимите способности за планиране и водене на операции по трите мисии на въоръжените сили. Първостепенна задача на ръководството на Министерството на отбраната следва да бъде преодоляване на системното недофинансиране на системата и увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП. Ще се пристъпи към реализация и на основните инвестиционни проекти за модернизация, както и изпълнението на неотложни, комплексни действия за преодоляване на некомплекта от военнослужещи, се казва още в доклада.



Няма коментари:

Публикуване на коментар