Зима

Зима
Пролет

13 април 2017 г.

Киро или Моше – това е въпросът

Най-малката клетка на социалистическото общество – семейството, така се клати, раздирана от безпаричие, безработица и изобщо с оцеляването, че от клетка е станала разграден двор


Обаждат се от Топлофикация на свой абонат и му казват, че ще му спрат парното и топлата вода, ако не си плати дълговете до една седмица. 

„Въобще не ми поставяйте ултиматуми, че ще ви отпиша от томболата“, отвръща абонатът. „Каква томбола?“, дивят от топлото. „Всеки месец слагам сметките, които съм получил, в една шапка, размесвам ги, затварям очи и тегля - който спечели в томболата, на него плащам. Така че внимавайте да не ви изключа от томболата!“, отвръща длъжникът. 

Какво да прави човекът, като средствата са ограничени, а задълженията – много. Само един преди 2000 години е можел да реши проблема с изхранване на населението само с 2 риби и 5 хляба. В наше време нещата се решават кой както може, най-често импровизирайки. Така правят и хората, и институциите. 

На столичното парно например не му пука кой е истинският ползвател на услугата – води ли, води дела дори срещу разведени съпрузи. Карай да върви, нали гони длъжник! Една приятелка от деловодството на районния съд не спира да ми се оплаква как не може да вдигне глава от работа – на месец само при съдебния състав, за който работи, се завеждат около 1000 дела срещу длъжници от всякакъв характер. 

Авторът на култовата песен в зората на демокрацията „Развод ми дай“ е гений, още тогава е предвидил, че е дошло време разделно и връщане назад няма и е написал пророческите думи: „Развод ми дай, развод ми дай и повече не ме мъчи. Вземи панелите, трабанта, но въздухът ми остави.“

От 27 години населението на България намалява, най-малката клетка на социалистическото общество – семейството, така се клати, раздирана от безпаричие, безработица, проблеми с отглеждането и възпитанието на децата и изобщо с оцеляването, че от клетка е станала разграден двор. И ето затова браковете също намаляват, а разводите са увеличават. Ще видите, че благодарение на четирите почивни дни по Великден и лошото време заявленията за развод в края на април рязко ще скочат. 


Интересно защо при развод питат за причината, а при брака – не? А те са десетки, но аз най-много харесвам историята на Сара и Моше. 

„Знаеш ли, много мислих и реших. Ще искам развод“, заявила тя. „Но слънце мое, защо така реши след 40 години щастлив семеен живот?“, стреснал се съпругът. „Моше, за 40 години нищо не ми купи“, тропнала с крак жената. „Но, Сара, ти нито веднъж не ми каза, че искаш нещо да продадеш“, така и не успял да я разбере Моше. 

В нашенския вариант жена се кара на мъжа си: „Виж се колко си пропаднал, само пиеш и пиеш - изобщо не мога да продължавам да живея с теб - още утре отивам и подавам молба за развод!“. „Добре, бе, върви подай молба и после като излезеш на площада, хората ще викат - виждате ли я тая и Киро пияницата даже я остави“.


Мария Кадийска, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар