Зима

Зима
Пролет

29 април 2017 г.

Всички са маскари, но това е положението!

От едно кафе в ЦУМ каква крамола стана.
 
И няма как да не стане, защото у нас две и две рядко правят само четири. 

Уж изборите отразиха волята на българския народ, пък се оказа, че единствено препотвърдиха статуквото. Избор всъщност нямаше, но пък има море от кал и безнаказаност, в което плуват черни и бели лебеди.

Докато схванем как точно е изпито кафето в офиса на Георги Гергов, ни вкараха в нова главоблъсканица. От нея става ясно това, в което малцина се съмняват - че във властта всички са маскари, но реализират по-различен начин това свое качество.

Както се очакваше, малцинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) емна главния прокурор Сотир Цацаров  за срещата му с Гергов и със Сашо Дончев. С поисканата от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов проверка по случая тричането му от мнозинството беше гарантирано. Плюс пердаха от "всички пиар агенции на прокуратурата", както Панов окачестви изданията "Телеграф", "Монитор", "Труд" и "Блиц".

Всички знаем КОЙ стои зад тях. Наясно сме и с редакционната им политика. Но четем, защото това ни е работата. После съпоставяме, отсяваме фактите и задаваме въпроси.

Факт е, че скандалът с кафето в ЦУМ беше подпален от Сашо Дончев. Отвърнаха му с осветяване на всички, които кроят шапката на Цацаров. Посочените от Панов медии пък контраатакуваха яростно със запис от стенограма от проведена през юли миналата година сбирка на група, назоваваща себе си "АРГО". Става въпрос за ядрото на онези, които настъпиха за пореден път изборната мотика. Въпросната среща обаче е станала около два месеца преди президентския вот и тонът й е мажорен.

Десни, умни и красиви обсъждат кандидатури за държавен глава. И сред тях и тази на Панов. Само че Антоанета Цонева отсича: "Лозан Панов не може да е кандидат на партия!" А Христо Иванов пояснява: "Ако има черен лебед, това е жена му на Лозан". Имала криминална регистрация, но Панов така я криел от всички, че не разбрали дори, че се оженил. Освен това не декларирал имотите й, нито евентуален конфликт на интереси във връзка с нея.

Поразителното е не, че нещата жълтеят. А че истината зад тях е само загатната, както при всички предишни "гейт"-ове. Възможно е тези неща да не са верни. Но когато задавахме въпроса какви неведоми сили качиха Панов по върховете на съдебната власт, всички спаха. Спеше и Висшият съдебен съвет - по нечия поръчка, разбира се. А тази поръчка е дошла по договорка - пак на бели покривки.

И как да не спи ВСС, като изборът на Цацаров и на всички началници в независимата съдебна власт беше поръчван пак от неведоми сили. Толкова неведоми, че... всички ги знаем.

Такива са правилата на българския демократичен модел. "Гейт"-ът е като закона - просто една врата в полето. Ако държи да има медийна подкрепа, главният прокурор би следвало да се чувства сезиран с информацията за наличие на организираната престъпна група за дестабилизиране на държавата, създадена от Иван Костов. Начело с Командира същата направила опит за пуч в Темида с огласеното от Христо Иванов писмо от Брюксел, с което уж се искало отстраняването на Цацаров. Произходът на финансовите средства за метежниците също бил задкулисен - ползвали ресурсите на „Каолин”, „Софарма”, КТБ и "десетки други златни хранилки".

Работа за целия китайски народ, само на някого да му се занимава с разследвания. Но няма такъв, пък и откъде по-напред да започнеш. Да се надяваш на резултати от предприетата от прокуратурата цялостна проверка на приватизацията, е като да чакаш от умрял писмо. Може и да дойде, но резултатът ще е същият като с разследването на всички златни хранилки и още по-златни грабежи, чийто венец бе КТБ.

Номенклатурата, както се казваше при социализма, разчита основно на обществените поръчки, тези, които се борят за мястото й - на грантовете. Но и едните, и другите си имат бизнес и са особено ревностни на тема съдебна реформа. 


Какво толкова има, че се срещат на кафе, а после се делят артистично на черни и бели лебеди, като спорят за ролите си в кавъри на "Мълчанието на агнетата" и "Спасяването на редник Райън"?!
 
Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар