Зима

Зима
Пролет

1 май 2017 г.

Българският Алкатраз - о-в Света Анастасия (Болшевик) (галерия)

Това е изключително красиво местенце, макар в историята му да има и по-мрачен оттенък...
 
В България има едва 7 морски острова. Повечето не са особено големи. 

Най-голяма площ има о-в Свети Иван (260 дка), а най-малкият е о-в Русалка (2,4 дка).

Някъде по средата е остров Света Анастасия, известен и с името си от тоталитарно време – о-в Болшевик. 

Това е изключително красиво местенце, макар в историята му да има и по-мрачен оттенък от времето, през което островът и манастирът Света Анастасия са използвани за затвор.

Островът е населяван още в епохата на късната античност, като при археологически разкопки и подводни проучвания са открити керамични съдове, датирани към IV-VI век. Света Анастасия за първи път е локализиран и нанесен върху картата на Черно море от Николаос Витсен - холандски картограф - в XVII век.

На островът се намира манастирът „Св. Анастасия Лечителка (Фармаколитрия)“ - това е единственият островен храм и манастирска обител в България, от която е останала действаща част. През средните векове островни манастири е имало и на созополските острови – Св. Иван, Юлита, Св. Кирик, както и на о-в Св. Тома. Те обаче са разрушени и единствено са разкрити археологически разкопки. За манастира съществуват писмени данни от XV век. Според древните извори манастирът е бил нападан, плячкосван и опожаряван няколко пъти от пирати.

Манастирът и прилежащите му църква и двор функционират до 1923 г., когато с решение на властта е превърнат в затвор. В него са заключени 132 затворници – комунисти и земеделци. Поради трудната поддръжка на такъв отдалечен затвор, скоро след това затворниците са били прехвърлени в полицейския участък в Бургас, а по-късно част от тях са освободени. 


През 1925 г. обаче манастирът на острова отново е превърнат в затвор. След атентата в софийската църква „Света Неделя“ на острова са въдворени нови обвиняеми. В края на юли 1925 г. 43-ма от тях успяват да организират бягство и с две гребни лодки се добират до нос Чукаля, след което се крият в Странджа. Някои успяват да избягат и зад граница.

На острова имало и фар, построен от французи през 1889 г. Монтиран е върху железен стълб на 40 метра надморска височина. Светлината му е стигала на 15-16 километра в морето. На неговите основи през 1912 г. започва изграждането на новия фар, който действа и до днес. За първи път той осветява пътя на корабите на 13 юни 1914 г.

През 60 години на миналия век островът става любимо място за посещение на бургазлии и се слави като сборен пункт на местните творци и бохеми. Големият поет Христо Фотев е обичал да прекарва времето си на острова, наричан тогава Болшевик. Спокойствието там е привличало хората, ценящи тишината и красотата на Черно море. По това време е имало само малък хотел, ресторантче, църквата и рибарския кей.

От 2001 г. Света Анастасия добива статут на културно-историческа забележителност. На острова често се снимат български и чужди филмови продукции.

До острова може да се стигне с корабче от Морска гара - Бургас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар