Зима

Зима
Пролет

7 май 2017 г.

Четири етапа за превъзмогването на раздялата

Обичаш силно и падаш още по-силно.... неминуемо е. Човек поне веднъж в живота си е страдал от любовни разочарования.
 
И когато любовта не е споделена, му е много трудно да го преживее и да продължи напред.

Причината е, че често инвестираме много енергия, емоции, нерви и не искаме да приемем, че накрая са били „напразно“. Още по-лош е страхът, че няма да намерим друга половинка „по-добра“ от предишната. Или че самите ние няма да успеем повече да се влюбим... 


Времето показва, че тези страхове са неоснователни, но няма как да бъдат избегнати. И все пак трябва да се справим с тях!

Не позволявайте на една връзка да съсипе всички потенциални останали


Светът ви не се ограничава до един човек. Имате семейство, приятели и по всяка вероятност скоро някой лудо ще се влюби във вас. За целта обаче трябва да спрете да гледате назад към човек, който вече е излязъл от живота ви и ви изпълва с тъга и мрачни мисли.

Възползвайте се от статуса си на необвързани


Имате цялата свобода на света и можете да отделите цялото време за себе си. Можете да флиртувате, да рискувате, да се самоусъвършенствате, да се размотавате и не трябва да отговаряте пред никого. Това е повод за радост и нови емоции и приключения, възползвайте се от времето си.

Първите 30 дни: Краят на света, ама не съвсем


Първият месец след раздялата е най-трудният период. Често го прекарвате със забит във Фейсбук нос, следейки какво прави вашият бивш. Ала това не ви успокоява, а от всяка негова снимка сякаш боли по-силно. Иска ви се да го попитате „защо“, но гордостта не ви позволява, а вероятно и няма да получите отговор.

Струва ви се, че той е наркотик, от който не можете да се откажете. Не сте далече от истината, поне според учени от медицинския факултет на Иейл, които твърдят следното: всеки опит да се откажете от предишна връзка задейства механизми, които провокират желание и зависимост. Това означава, че отказвайки се от някакви отношения, изживявате все едно отказ от цигари или наркотици.

Какво може да направите, за да облекчите това състояние:

- стойте далече от социалните мрежи;

- избягвайте всякакъв контакт с бившия;

- спрете да ходите на местата, на които сте ходили заедно, за да не потъвате в мъчителни спомени;

- прекарвайте повече време с приятелите и семейството си, за да се разсейвате от мисли за миналото.

30-60 дни: Зает график, по-малко драма... дали?

След месец бърсане на сълзи и сополи вече си казвате, че не можете повече така. Влизате в друга екстремна фаза, в която се насилвате да бъдете силни. Убеждавате се, че сте добре и без него и предвидливо сте запълнили целия си график. Истината обаче е, че се самозалъгвате. Опасявате се, че в първата свободна секунда ще мислите отново за него и затова не си давате и секунда въздух. Не се изцеждайте с прекалено претоварения си график. Приемете, че ви трябва време, за да се справите с раздялата.

Не изневерявайте на чувствата си:

- направете си дневник, в който да изливате емоциите си преди да ви задушат;

- оставете малко време в графика си за почивка;

- посветете се на някакво изкуство, което ще ви помогне да балансирате емоциите и да се заредите с положителна енергия;

- плачете, ако ви идва отвътре.

60-90 дни: И ето, че лека-полека ви поникват криле

Още един месец мина и вие все още дишате. Даже дишате по-леко. Все още избухвате в сълзи като се сетите за него, но сълзите се стичат и после изчезват. Вече сте разбрали, че няма да сте заедно и някак си вътрешно сте го приели. Боли, но знаете, че това не е краят. Ставате по-силни, имате желание за живот и нови неща. Това е фазата, в която започвате да зареждате батериите.

Ето и какво ще помогне:

- четете книги, които да ви помогнат да се заредите с позитивна енергия;

- излизайте повече навън и бъдете сред хора. Спортувайте, разхождайте се в парка, запишете се на някакъв курс;

- оценете малките красиви неща край себе си;

- постепенно върнете режима си.

90+ : Страницата е обърната и уроците са научени

Минаха три месеца и всичко изглежда наред. Понякога тъжните мисли и спомените се връщат, но те не ви пращат обратно в онази депресивна яма. Вече не съжалявате за миналото, а дори искате да му благодарите, че ви е оставил, защото едва сега виждате ясната картинка – той не е точният мъж за вас и не ви е било писано да сте заедно. Осъзнавате и къде сте сгрешили и къде той е сгрешил. Готови сте за нова връзка и дори започвате да се оглеждате. А най-хубавото е, че знаете кои са предишните грешки и няма да ги повторите.

Сега трябва да разцъфнете:

- учете нови неща, разширете интересите и хобитата си;

- отучете се от лошите навици и се предизвиквайте постоянно. Така ще се развивате и калявате;

- посетете местата, за които отдавна сте мечтали.



Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар