Зима

Зима
Пролет

7 май 2017 г.

Проф. Божидар Димитров иска ЦУМ за музей

През мирни периоди армията ни е била толкова, колкото и сега - 30 000 души
 
За да стане ЦУМ държавен и Националният исторически музей да е отново в центъра на София, трябва да се платят 70 млн. лв. на собственика на сградата Георги Гергов, къде с усмивка, къде сериозно коментира по БНТ директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Гергов е предложил държавата да поеме дълга му към банката за ЦУМ и да плаща годишно милион и половина. 


"Какво са милион и половина за една държава, ние толкова плащаме на разни бандити, лежащи в затвора, които съдят България", коментира историкът.
 

"НИМ е един от стълбовете на националната идентичност", категоричен беше той.

Божидар Димитров се спря и на въпроса за конкурса за директор на НИМ, като съобщи, че има един кандидат - жена, която няма особени шансове, тъй като не отговаря на някои изисквания. И благодари на гилдията, в която има достойни мъже и които смятат, че няма друг, който да ръководи НИМ.

Проф. Димитров коментира и военния парад на 6 май, както и състоянието на армията. Припомни, че през мирни периоди армията ни е била толкова, колкото и сега - 30 000 души - и до Балканската война, и след Първата световна война, и дори за известно малко време след Втората световна война до създаването на Варшавския договор. През Първата световна война армията ни е най-голяма - 1 106 000 души, но тогава са мобилизирани и българите в Македония, Поморавието и Западните покрайнини, Беломорието и т.н.

"Хубаво е, че днешното военно дело влиза в ръцете на патриотите, защото нашият патриотизъм е отбранителен", подчерта историкът. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар