Зима

Зима
Пролет

11 юни 2017 г.

Няколко смислени причини да накараме децата да четат

Когато погледна многото рафтчета с плътно наредени книги, все още се вълнувам, става ми приятно и изпитвам респект...
 
Домът на родителите ми претърпя доста промени в последните двайсетина години - белите талашитени кухненски шкафове, популярни по времето на комунизма, се подмениха с по-модерни, смени се дограмата, подовата настилка, старият телевизор "Велико Търново" отдавна е широкоекранна плазма, лаптопът е неизменна част от интериора. 

Един съвременен дом.

Само старата обемна дървена секция в хола с многото книги още стои. Тяхното поколение е откърмено с любов и уважение към писаното слово и книгите. Така съм възпитана и аз. Когато погледна многото рафтчета с плътно наредени книги, все още се вълнувам, става ми приятно и изпитвам респект.

Стендал, 100 бележити композитори, Хайтов, Вазов, Емил Зола, Анна Каренина, "Война и мир", Биографията на Ван Гог... Всичко, което се купуваше и четеше едно време гордо стои по лавиците и създава дух и атмосфера.

Във времена на хай-тек и тотална инвазия на телефоните ми е много трудно да възпитам дъщеря ми така. А бих искала. Всеки ден се опитвам да възбудя интереса й към книгите и водя интензивна битка с Интернет. Не спирам да опитвам.

Ето някои от моите причини да полагаме непрекъснати усилия да научим децата си да четат:

1. Любов към родния език

Българският език е автентичен, красив и пъстър, с много представки, които го правят експресивен и точен в нюансите. Играта с думи може, освен всичко друго, да даде и естетическа наслада.

2. Четенето на книги изгражда грамотност и повишава нивото на културност


Да, хората, които четат активно, наистина са по-грамотни и пишат културно, на кирилица, с граматическа и пунктуационна коректност.

3. Обща култура

Тук спор не може и да има. Базисната обща култура се оформя от книгите. Нищо, че днес Интернет е най-големият доставчик на информация и може доста да ни помогне да надграждаме, ако се научим да го използваме по предназначение.

4. Разширяване на мирогледа


Всяка прочетена страница разширява "прозорчето" на човек и го прави по-широкоскроен, по-разбиращ, по-толерантен, по-богат, по-малко тесногръд.

5. Можеш да изживееш толкова животи, колкото поискаш

Можеш да изживееш любови, войни, революции, да си част от световни процеси, да пътуваш там, където поискаш.




Таня Бейкова, Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар