Зима

Зима
Пролет

17 юни 2017 г.

Все повече източноевропейци се завръщат по родните си места

Все повече източноевропейци, които са заминали за Западна Европа с мечтата за по-добър живот, се завръщат по родните си места.
 
Тенденцията е устойчива през последните няколко години, а местният бизнес проявява все по-голям интерес към завърналите се имигранти.

Имре е прекарал две години в Швейцария. След това се връща в родната Унгария, за да осъществи мечтата си. Днес той има вино-бар, в който се сервират само местни вина и традиционна кухня. В Швейцария е работил в бижутерска фирма, на добре платена позиция. Но нито той, нито годеницата му успяват да се нагодят към живота в чуждата държава.

"В крайна сметка осъзнахме, че Швейцария е много различна държава. Много е красива, но обществото е много затворено, хората не са отворени един към друг. Не се чувствахме като у дома си, както тук, в Будапеща", разказва Имре Молнар за БНТ.

Той е един от стотиците хиляди жители на Унгария, Полша, Румъния и България, напуснали родните си места с еднопосочен билет за обетования Запад, с надеждата за работа за повече пари. А по родните им места остават сериозни липси на пазара на труда.

Подобряването на икономическото състояние на региона, увеличаването на заплащането, както и фактът, че стандартът на живот в Източна Европа е по-нисък и разходите за живот са по-малко, са причина за преосмислянето на варианта "няма връщане назад".

Имре няма да реши проблема с липсата на кадри в източноевропейските държави. Факт е обаче, че тенденцията за връщането на източноеврпейци от западни държави е все по-устойчива. В Унгария през 2015 година са се завърнали 15 000 души, а през миналата броят им е бил 17 000.

В България от 2014 година насам годишно от Запад се завръщат средно по около 9 000 души. Значително намалява и на т.нар. вътрешноевропейска миграция - местенето от една държава в Западна Европа в друга. Навлизането на нови технологии и производства, както и откриването на филиали на големи компании в Източна Европа допринасят за връщането на повече хора, обясняват от бизнеса.

"Причините да се търсят хора, които са се върнали от чужбина са познаването на нови технологии, усвоени зад граница, както и лоялността, защото хора, които са се върнали у дома, е по-малко вероятно да заминат за чужбина отново", пояснява Юдит Ковач, мениджър.

А колкото повече доволни завърнали се има, толкова повече онези, които все още са в чужбина, ще се замислят за връщане у дома, казват още специалистите.

В краткосрочен план тенденцията ще има положителен ефект, твърдят икономисти, които вещаят икономически просперитет за Източна Европа в близките години. 


В дългосрочен план устойчивостта на сегашните темпове на растеж е под въпрос заради силната зависимост на региона от европейските фондове за инвестиции.


Няма коментари:

Публикуване на коментар