Зима

Зима
Пролет

12 юни 2017 г.

Защо автомобилът губи мощност през лятото?

Високите температури оказват влияние на работата на двигателя

Някои шофьори са наясно, че при топло време тяхната машина губи десетки конски сили, които през зимата се връщат под капака. 


На какво се дължи това? Експертите от WBS Motors се опитват да обяснят причините за подобно нещо.

На пръв път поглед няма особена логика – времето е топло, пътищата са в по-добро състояние, а колата не върви, както очакваме. По-неопитните шофьори, както и тези, които не са добре запознати с техниката и най-вече с физиката, започват да се притесняват, че има някаква повреда.

Действително, такъв феномен съществува, като той се дължи най-вече на физиката. За работата на двигателя с вътрешно горене са нужни гориво (бензин, например) и кислород от въздуха. Колкото повече гориво и кислород влизат в цилиндрите и съответно изгарят, с толкова по-голяма мощност разполага двигателят. Номерът в случая е, че при различна температура количеството въздух също е различно.

Изследванията показват, че при 30 градуса по Целзий (през лятото) в един кубически метър влизат 1,16 кг. въздух. В същото време при минус 10 градуса (съответно през зимата) в същия кубически метър се оказват 1,4 кг. въздух, тоест с 20% повече. С други думи – колкото е по-топло, толкова въздухът е по-разреден. Съответно в жегите всеки работен цилиндър на мотора получава с 20% по-малко въздух.

Факт е, че всеки съвременен автомобил разполага с датчик за температурата на въздуха, данните от който влизат в блока за управление на двигателя. На свой ред той коригира подаваната горивна смес. Когато в цилиндрите попада по-малко кислород, количеството на впръсквания бензин може да се коригира само в една посока – намаляване. Това съответно води до загуба на мощност, което се отнася най-вече за атмосферните двигатели.

При турбо-моторите зависимостта на мощността от температурата е по-слаба. Турбината  осигурява допълнителен въздух за двигателя при всякакви температури на улицата. 


Мощността обаче може да падне и по други причина. Сред тях е използването на климатика, който също „отнема” няколко коня на мотора. Това най-вече се усеща при малките градски коли с автоматична скоростна кутия и двигател с мощност от около 100 к.с.


 
Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар