Зима

Зима

27 юни 2017 г.

ЕС наложи на Google рекордна глоба от 2,4 млрд. евро

Антимонополният регулатор настоява корпорацията да внесе и промени в условията за правене на бизнес
 
Европейският съюз наложи на американския технологичен концерн Google рекордната глоба от 2,42 млрд. евро, предаде пресслужбата на Европейската комисия. 

Интернет концернът е злоупотребявал с пазарната си мощ, смятат властите в Брюксел.

Става дума по-конкретно за услугите, свързани с търсене в интернет (т. нар. „търсачка“). Вчера WSJ съобщи за вероятна глоба от 1 млрд. евро. Санкцията ще бъде наложена на холдинга Alphabet, в който влиза Google.

По-конкретно злоупотребата е с доминираща позиция в онлайн търсенето в полза на своята услуга за сравняване на цени Google Shopping, предаде DPA.

Освен това антимонополният регулатор настоява корпорацията да внесе промени в условията за правене на бизнес.

Основните претенции на ЕК са по отношение на твърдението, че Google манипулира търсенето по отделни стоки и услуги, при това така, че търговските партньори и клиенти на Google да излизат на първите позиции в резултатите от търсенето. Отбелязва се също така, че Google подпомага увеличението на трафика на информационните онлайн ресурси на партньорите или клиентите на компаниите, повишавайки упоменаването за тях в резултатите от търсенето.

ЕК води разследването срещу Google от седем години.

През юли миналата година EK потвърди заключението си, че технологичният гигант „се е възползвал от господстващата си позиция, като системно е стимулирал сравнимите си услуги за пазаруване да излизат по-напред в резултатите при търсенето“. Google и компанията майка Alphabet получиха 10 седмици да отговорят на твърденията, съобщава
Investor.bg.

Ройтерс съобщи през април, че Google се е опитал да уреди спора с ЕС на три пъти през последните шест години, но страните не са успели да достигнат до компромис.Няма коментари:

Публикуване на коментар