Зима

Зима
Пролет

21 юни 2017 г.

Руснаци хвърлиха ръкавица на Google с FindFace

Можем ли да останем анонимни или неразпознати при различните житейски обстоятелства? Вече не!
 
В Русия вече всеки може да разбере кой е до него в метрото или кой седи на съседната седалка в препълненият театър или кой е на последната маса отляво до прозореца в кафенето „Шоколадница" в Москва. 

Можем ли да останем анонимни или неразпознати при различните житейски обстоятелства? Вече не! 

Буквално за секунди най-новата иновация на руснаците разкрива в подробности вашата самоличност. За добро или за лошо, но това е безспорен факт.

Представете си, че някой нахалник ви засече, докато бързате с колата си за работа. Сваляте стъклото на автомобила и си разменяте обичайните лични обиди. Половин час по-късно обаче, човекът отсреща ви е открил във Facebook и спорът продължава с пълна сила, но вече е тет-а-тет – лишен от успокояващата анонимност. Защото всеки един от спорещите знае кой е другият насреща. 


Това не е научна фантастика, а абсолютна реалност поне за руските потребители на FindFace - най-модерното приложение за мобилен телефон, създадено да свързва снимки и имена. За целта е необходимо само да щракнете човека отсреща, например, блондинката, която видимо скучае в другия край на бара – и приложението ще открие съответния профил в социалните мрежи.

До минута ще знаете как се казва вашата избраница на бара какви са увлеченията и други пикантни подробности, стига да са изнесени в социалната мрежа. Програмата може да бъде свалена напълно безплатно буквално за минута от официалния сайт : https://findface.pro/ru/. Всички свалени изображения са напълно защитени и конфиденциални, като се съхраняват във ваш собствен облак - FindFace Cloud. Засега FindFace работи основно в "V Kontakte", руският аналог на Facebook, но неговите изобретатели твърдят, че то спокойно би действало с всяка друга социална мрежа или търсачка. При отваряне на сайта ви посреща надпис, който гласи : „Намерете всекиго „ВКонтакте! FindFace – най-иновационната услуга за намиране на хора по снимки". При това приложението FindFace е притеснително ефикасно!

Експерти на руската компания за софтуерна сигурност Kaspersky Lab изпробваха приложението за лицева идентификация в офиса. FindFace безпогрешно разкри самоличността на 9 от всеки десет служителя . В друг експеримент FindFace успя да разпознае 70% от пътниците във влак на московското метро.

Създателите на уникалното приложение FindFace Александър Кабаков и Артьом Кухаренко обясняват, че това е преди всичко приложение за запознанства. То може не само безупречно за ви даде контактите на някое случайно срещнато хубаво момиче, но предлага и редица други възможности. Например, ако въведете снимката на любимата си кинозвезда, приложението FindFace ще ви намери нейните двойници в реалния живот и информацията за тях. 


Много потребители обаче вече започнаха да злоупотребяват с тези възможности. Откривайки самоличността на проститутки, после започват да ги рекетират и изнудват, че ще разкрият дейността им пред семействата им. 

Двамата съдружници, изобретателите на приложението Кабаков и Кухаренко не смятат да спрат до тук. Според тях приложението успешно би могло да се използва от властите или органите на реда, за идентифициране на свидетели на престъпления. По този начин, бързото установяване на самоличността ще улесни достъпа до тях и взимането на показания.

За маркетолозите също приложението е много ефикасно и полезно. С помощта му те ще могат да насочват рекламите наистина персонално и профилирано, което ще доведе до по-ефективна маркетингова стратегия и продажби. Между другото, тъкмо поради тези възможности Google предпочете да не прави публично достояние своята технология за разпознаване на лица. Но за младите руски киберпредприемачи това не е притеснително. Александър Кабаков и Артьом Кухаренко са нахъсани и ентусиазирани да усъвършенстват своето изобретение относно получаването на максимални данни за лицевият образ зафиксиран на снимката в мобилният апарат.

Руското приложение FindFace предизвика силни отзиви и вълнения у американците

Доказано е, че руската разработка функционира много по-добре и точно от аналогичните услуги предлагани от корпорацията Google. Проекта FindFace няма аналог на световния пазар! Алгоритъм за разпознаване на лица FindFace за момента е водещ в класацията по иновативни разработки и приложения. 


Не са малко и недоволните обаче. След направено допитване от Fox News, голяма част от анкетираните са заявили, че FindFace — е доста интересна програма, помагаща на самотните хора да намерят своята половинка. Не всеки има куража да заговори някого на улицата, но да си пишеш в социалната мрежа с вече познато лице и установената му самоличност е къде по-лесно. Някои обаче виждат опасност в приложението. „Не ми харесва факта, че някой непознат може да намери толкова лесно информация за мен в мрежата само по снимката ми!", е възразил един от анкетираните, на който му е бил зададен въпроса за мнението му относно FindFace. Много от анкетираните са заявили, че са обезпокоени от възможно нападки, заплахи и неприкосновеност на личният им живот. Други пък са на мнение, че приложението е невероятно полезно за полицията при издирването на престъпници и заподозрени . Посредством FindFace това става много по-лесно , бързо и ефективно. Изобретателите на FindFace са разказали в едно телевизионно интервю, че с пълна точност до 70% приложението открива само за половин секунда човека по снимка в социалната мрежа. 

Създателите на проекта твърдят, че до момента приложението наистина няма аналог в света.
 Снимате момичето до вас и за секунди ще имате пълна информация за нея

Оля Ал-Ахмед, Standartnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар