Зима

Зима
Пролет

8 юли 2017 г.

С историческа възстановка пресъздадоха Освобождението на В. Търново преди 140 години

На 7 юли 1877 година предният отряд на генерал Гурко и българските опълченци влизат в Търново
 
С историческа възстановка беше пресъздадено Освобождението на Търново от турско робство преди 140 години. 

Стотици жители и гости на старата столица, облечени в традиционни български носии се включиха във възстановката по посрещането на генерал Йосиф Гурко, неговата войска и българското опълчение.

На 7 юли 1877 година предният отряд на генерал Гурко и българските опълченци влизат в Търново и биват посрещнат от населението с цветя и радост, под звуците на църковните камбани, а къщите били украсени с шарени черги, припомни кметът на общината Даниел Панов. Тази атмосфера днес беше пресъздадена на улица "Гурко" с шествие, водено от генерал Гурко, възседнал бял кон. В ролята на историческата личност се превъплати Христо Драгозов от Национален клуб "Традиция".

Над 70 възстановчици от клуб "Традиция" представиха пред многобройната публика, битката за превземането на тогавашния турски конак - днешният музей "Възраждане и Учредително събрание". 9 В сградата преди 140 години се е пазило "плененото" знаме на Първи революционен окръг от времето на Априлското въстание. Изнасянето му, от сградата на Конака, след нейното превземане и връчването му на Четвърта опълченска дружина се превръща в символ на победата на въстанието, посочи историкът доц. Милен Михов. 


Той отбеляза, че Освобождението на Търново не е само военно-стратегическа задача за превземането на старопланинските проходи, а важен акт, който показва, че е освободена средновековната българска столица. "В проектите за създаване на независима българска държава и в решенията на Цариградската конференция, по-късно и в Берлинския договор Търново се споменава като седалище и столица на България", припомни Михов, който е и народен представител от ВМРО, избран от Велико Търново.

Организатор на събитието е Община Велико Търново, в партньорство с Регионалния исторически музей, Националния военен университет "Васил Левски" и Клуб "Традиция".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар