Зима

Зима
Пролет

22 юли 2017 г.

Спряха програмата за саниране

"Общинските администрации да прекратят приема на документи от сдруженията на собствениците при настоящите условия на програмата."
 
С писмо от 5 юли, адресирано до кметовете на всички общини и до председателя на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов, строителният министър Николай Нанков е информирал, че се преустановява приемът на заявленията за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност. 

В писмото се напомня, че при приемането на програмата изрично е било записано, че кандидатстването ще се осъществява постоянно в две поредни години - 2015-а и 2016-а, и продължителността й може да бъде удължавана само при наличието на пари.

"Към настоящия момент разчетите показват, че с одобрения финансов ресурс по програмата ще се финансират допустимите дейности за 2022 сгради, които вече имат сключен договор. Предвид факта, че към настоящия момент допълнителен ресурс не е одобрен, считаме за необходимо: да бъде преустановен приемът на заявления за интерес и финансова помощ от общинските администрации към "Българската банка за развитие"; общинските администрации да прекратят приема на документи от сдруженията на собствениците при настоящите условия на програмата", се посочва в депешата от строителното ведомство.

Абстрахирайки се от стилистиката на чиновническия изказ, от писмото се разбира също, че след приключването на всички дейности по обновяване на одобрените сгради ще бъде направен анализ на свободните средства и при възможност приемът на заявления ще бъде подновен. Министър Нанков акцентира върху това, че сега се извършва анализ на програмата и че занапред мерките за енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради може да се изпълняват при различни правила и условия, съобщава Banker.bg. 

За спирането на безплатното саниране се заговори още по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков. Тогава дори бе подаден сигнал до прокуратурата заради необосновано високи цени, наддоговаряне на одобрените първоначално пари и липсата на физическа проверка на извършените строителни дейности при реновирането на панелките.

По време на своята предизборна кампания пък от ГЕРБ заявиха, че ако спечелят нов мандат, програмата за енергийна ефективност ще продължи. 


В управленската стратегия на партията на Бойко Борисов и Патриотите е записано, че това ще става чрез нарастващ процент на самоучастие на гражданите, както и че обхватът на санирането ще се разшири и в него ще бъдат включени и еднофамилни жилищни сгради.


Няма коментари:

Публикуване на коментар