Зима

Зима
Пролет

5 юли 2017 г.

Част от средствата от еврофондовете за наука ще бъдат загубени


Към момента обаче дори не е започнало оценяването на подадените 44 проекта за финансиране
 
"Съществува „голяма вероятност“ средства от еврофондовете за наука да бъдат загубени."

Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от „Дневник“. 

Става въпрос за част от общо 350 млн. лева по първа ос на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. С тях се предвижда да бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности.

Условието на ЕК е до края на 2018 г. да бъдат усвоени поне 30% от средствата, или над 100 млн. лв., които Европейската комисия да осребри. Към момента обаче дори не е започнало оценяването на подадените 44 проекта за финансиране по тази ос от програмата заради обжалвания на процедурата за избор на международни оценители.

„Дневник“ припомня, че първата процедура бе прекратена през февруари 2017 г. от служебния образователен министър проф. Николай Денков. Мотивите за това бяха, че кандидатите не са представили цялата изисквана информация за научната експертиза на предложения екип от оценители. След това започна нова процедура – за избор на индивидуални оценители. Целта беше до началото на юни 2017 г. да бъдат сключени договори, за да се спази графикът с оценяването.

Решението за прекратяване на първата процедура обаче бе обжалвано от един от участниците – италианската фирма „Прогетти плант“, която е получила най-много точки в конкурса, а на 22 юни Върховният административен съд постанови, че поръчката трябва да бъде възложена на фирмата, тъй като конкурсът е бил прекратен неправомерно.

По тази причина втората процедура е прекратена и ще се сключи договор между министерството и оценителите от „Прогетти плант“. Това решение също може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. 


“Загубата на средства зависи от това дали ще има обжалване – графикът е на границата между „реалистично амбициозен“ и „нереалистично амбициозен“. Има голяма вероятност да има загуба на средства по първа ос на оперативната програма – зависи от това дали ще има обжалване”, коментира министър Вълчев.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар