Зима

Зима
Пролет

29 юли 2017 г.

Александър Перенджиев: Отношенията между Русия и САЩ на практика пропадат в пропаст

"Законопроектът за новите руски санкции е насочен не толкова срещу Русия, колкото срещу Европа.
 
И най-вече срещу държавите от така наречената стара Европа като Германия и Франция, защото именно те ще загубят огромни приходи след въвеждането на санкциите."

Това каза в интервю по БНР руският политолог Александър Перенджиев.

„Пред Германия има два пътя. Или да не спазва тези санкции, или да се примири и да си "поплаче" за изгубените приходи. САЩ обаче няма да спрат дотук. Те ще пробутват на Европа своите стоки и услуги на по-висока цена. Може би това ще бъдат стоки, от които европейците нямат особена нужда. Американската политика цели да направи държавите от Европейския съюз колкото може по-зависими и напълно да спре всякакво икономическо сътрудничество между тях и техния съсед, т.е. Русия."

Александър Перенджиев прогнозира, че в тази ситуация Европейският съюз няма да се държи така угоднически спрямо САЩ, както досега:

"Все пак ударът е насочен пряко към националните интереси на водещите държави в Евросъюза. Те разбират, че ако сега не се опитат да се преборят, то в крайна сметка САЩ буквално ще ги задушат, изобщо ще стане безпредметно да се говори за някакво национално достойнство на страните от Европейския съюз - ето къде е опасността за Евросъюза! Дори ако срещу Русия бъдат въведени санкции, тя има с кого да търгува - с големи икономики като Китай, Индия, Югоизточна Азия, Латинска Америка. С кого обаче ще си сътрудничи Европейският съюз? Ако не с Русия, то остават само САЩ. Разбирате ли каква е заплахата за страните от Евросъюза и каква всъщност е целта на САЩ? Мисля, че европейците сами трябва да си направят изводите."
 

"Със сигурност Русия ще отговори, и то с преки санкции срещу САЩ. Може да се стигне дотам, че да бъдат затворени всички ресторанти на "Макдоналдс" в Русия. Могат да бъдат наложени санкции, които да засегнат космическото сътрудничество. Благодарение на Русия американските астронавти летят в космоса. Русия може да отговори толкова твърдо, че САЩ да претърпят много сериозни загуби", смята Перенджиев:
 

"Отговорът на Русия ще бъде изненада за всички - преди всичко за САЩ, но и за световната общественост. Отношенията между Русия и САЩ на практика пропадат в пропаст", обобщи Александър Перенджиев:

„Не че няма да има никакво сътрудничество в икономиката или в областта на културата, но е налице свиване на тези сфери. В крайна сметка можем да достигнем дотам, че да няма никакви отношения. А това са две световни сили. Какво би означавало това за света? Вероятно това би означавало състояние не само на студена, но и на някакъв вид гореща война. Да кажем така: война, която още не е станала гореща, но чийто топъл полъх вече се усеща", допълни Перенджиев.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар