Зима

Зима
Пролет

3 юли 2017 г.

Агент Академик с обвинение за данъчни далавери

Прокуратурата все още го разследва и за фалита на „Торнадо“

Собственикът на сайта „Фрогнюз“, използван от олигархията за медийна трибуна – Огнян Стефанов, се е сдобил с обвинение за данъчни престъпления.

По информация на агенция „Монитор“ от разследващите, известният с ДС псевдонимът си агент Академик е бил хванат да укрива налози след проверка на данъчните. Те направили пълна инспекция на имането му – семейно и фирмено, и установили, че Стефанов е лъгал хазната, като не е декларирал всичките си доходи. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор, както и конфискация на имуществото. 


Любопитен факт е, че за същите престъпления пред Темида се изправиха и двама от олигарсите от кръга „Агнешки главички“, които агент Академик брани в изданието си – Огнян Донев и Гриша Ганчев. Подобно на тях, и Стефанов в момента се опитва да се изкара жертва, въпреки че данъчната ревизия категорично е показала, че е престъпил законите на страната.

Държавното обвинение продължава да разследва Стефанов и за друго престъпление – фалитът на вестник „Торнадо“. Изданието потъва в дългове и завлича десетки журналисти с неплатени заплати, като в същото време Стефанов е получавал солидни траншове от забегналия зад граница банкер Цветан Василев за медийно обслужване. За периода от 30 юни 2011 до 13 септември 2012 г. агент Академик е „заработил“ 300 000 лева чрез дружеството си “Торнадо медия” към фирма, свързана с Василев. И до днес няма данни сумата да е платена, тъй като фирмата на Стефанов, която издаваше скоропостижно издъхналия на 69-ия си брой седмичник “Торнадо”, поиска обявяване във фалит през 2012 г., а процедурата по несъстоятелност все още тече.

Огнян Стефанов бе партньор във “Фрогнюз” с бизнесмена Младен Мутафчийски, а двамата стоят и зад скандално нашумелия навремето интригантски сайт “Опасните”. Подкрепата на Мутафчийски за Стефанов бе повече от ексцентрична - той му отпускаше средства през дружеството “Слънчев бряг” АД, на което бе изпълнителен директор, припомнят от ПИК.

За периода от януари 2007 г. до март 2010 г. дружеството ”Слънчев бряг” АД, което е със 75% държавно участие, е платило на контролирания от Младен Мутафчийски и Огнян Стефанов сайт “Фрогнюз” 916 000 лв.

“Фрогнюз” е фирма, в която оръжейният търговец Младен Мутафчийски бе съсобственик заедно с Огнян Стефанов. В същото време Мутафчийски беше председател на дружеството ”Слънчев бряг” АД и практически е сключвал договори със себе си. 

Огнян Стефанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар