Зима

Зима
Пролет

20 юли 2017 г.

Лиляна Павлова: Категорично не е имало натиск върху Боршош за обществени поръчки

"Настоявала съм да сключи законосъобразни договори и да не продължава тази агония - нито сключва договори, нито се върви с ремонта напред."
 
"Категорично не е имало натиск върху Мирослав Боршош за обществени поръчки", обяви пред БНТ министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

Тя заяви, че е изисквала от изпълнителния директор на НДК в срок да се изпълняват договорите за ремонта. По думите ѝ, даже се е опитала да предотврати сключването на незаконосъобразни договори от Боршош.

„Имах много ясно, черно на бяло, становище на агенция за обществени поръчки, която му казва: "Това, което предлагате не е окей, то включва недопустими стойности". Настоявала съм да сключи законосъобразни договори и да не продължава тази агония - нито сключва договори, нито се върви с ремонта напред, напротив закъснява се", коментира Павлова.

Нейните аргументи за освобождаването на Боршош били чисто от гледна точка на закъснение в изпълнението на ремонта, в липсата на документи по отношение на финансовото управление на НДК. По тези аргументи тя смята, че няма различие в позицията на премиера. Разминаванията били по-скоро по въпроса с културната дейност, в която Павлова не се е намесвала.

„В крайна сметка аз като принципал съм длъжна да следя дружеството да има добри финансови резултати, да има план оздравителен, когато е на толкова сериозен минус. От началото на годината, когато поех дружеството вече беше на минус 3 млн. лева. Най-естественото нещо е да очаквам да има правила, процедури и да се управлява по един добър начин. И в същия момент ремонтът, който закъснява, който е без строителни книжа, без разрешение за строеж и без инвеститорски контрол трябва да бъдат взети мерки да се поправи", допълни министърът.

„Председателството със сигурност не е ремонтът на НДК, то има много по-важни цели и политически контекст на подготовката, заяви още Павлова.

Към днешна дата подготовката за българското европредседателството на Съвета на ЕС 2018 върви с много добри темпове в четирите основни направления.

„Трябва да се фокусираме върху приоритетите, екипа и неговото обучение, календара на събитията. Не затваряме опцията България да има председателство в Брюксел и София. България в своето председателство има 8 много тежки досиета, по които ще трябва да търсим консенсус, дебат, трябва да бъдем арбитри може би. Което ни слага в много тежка позиция. Ние хем като председателство трябва да сме балансьори и да сме неутрални и трябва много елегантно да намерим начин да отстоим националния интерес", обясни Лиляна Павлова. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар