Есен

Есен

26 юли 2017 г.

Рафал Бохенек: Не приемаме шантаж от чиновници на ЕС

"Всички изготвени от парламента на Полша закони са в съответствие с конституцията и демократичните правила."

"Полското правителство няма да приеме никакъв шантаж от чиновниците на ЕС по реформите му на съдебната система", заяви говорителят на кабинета Рафал Бохенек в отговор на заплахата за санкции от Брюксел, предаде Франс прес.

"Няма да приемем никакъв шантаж от чиновниците на ЕС, особено шантаж, който не се опира на факти. Всички изготвени от парламента закони са в съответствие с конституцията и демократичните правила. Съжаляваме, че заместник-председателят на Европейската комисия Тимерманс, без да познава полското законодателство и законопроекти, е отправил несправедлива критика към Полша", заяви говорителят.

Съмненията на ЕК за реформата на съдебната система на Полша са неоснователни, заяви и полският заместник-външен министър по европейските въпроси Конрад Шимански. 


"В разискванията си Европейската комисия трябва да се съобрази в по-голяма степен с факта, че организирането на правосъдието е от компетенцията на страните членки, които самостоятелно вземат решения в рамките на собствения си политически и законодателен процес", каза той.

По-рано днес Тимерманс каза, че ако Полша реши да въведе реформата, позволяваща на парламента да уволнява съдии от Върховния съд, Брюксел ще предприеме действия по силата на Член 7 от Договора за Европейския съюз, които може да доведат до отнемане на правото на страната да гласува в блока.

Еврокомисията съобщи също така, че ще започне процедура срещу Варшава за нарушаване на европейското законодателство, когато бъде публикуван новият закон за организацията на общите съдилища.

Законът, който дава власт на министъра на правосъдието да наема и уволнява ръководителите на съдилищата от по-ниска инстанция, бе подписан вчера от полския президент Анджей Дуда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар