Зима

Зима
Пролет

21 юли 2017 г.

Свободия до шия в храма на Темида

Българската Темида от време на време се излага със страшна сила.
 
Ама толкова много се излага, че каквото и обяснение да даде - а тя не дава, „защото съдията говори със своите актове“ - няма оправдание. Никакво.

Как трябва да се разбират действията на Бургаския окръжен съд, който на закрито заседание е пуснал от ареста агресивния швед, който ритна като кон абсолютно безпричинно камериерка в хотел на морето? 


Първо, защо заседанието е било закрито – законът го позволява само ако има разкриване на държавна тайна или информация от личния живот. Та какво в случая с шведа Ралф Сундберг е наложило закриването на заседанието, коя от тези две предпоставки съществува? 

Мисля, мисля и не се сещам. Информацията за наркотичното му опиянение ли? Или самочувствието му, че като излезе от страната си, светът е негов, защото почива в чужда страна, където си мисли, че може да прави всичко? Или може би съдът е сметнал, че много ще помогне на държавата, като засекрети заседанието и няма да се види и чуе какви ги върши? 

И ако служителите на Темида си мислят, че като променят мярката за неотклонение на агресивния чужденец от „задържане под стража“ в по-лека, за да не ядосат шведите и за да не бойкотират родното Черноморие, много се лъжат. Това е мечешка услуга на българския туризъм и на българската държава. Така само в северната страна ще разберат, че правосъдието ни е гола вода. Че каквото и да извършат чуждите туристи у нас, ще им се размине. 

А представете си, ако се окаже, че Сундберг може да е напуснал ареста благодарение на фалшив документ. От прокуратурата в Несебър нарекоха решението безобразие и допуснаха, че адвокатът на задържания е подал документ с невярно съдържание, като се заканиха да го разследват за документно престъпление. 

Сигналите в посока чужбина обаче остават – в България е свободия до шия и в храма на Темида е голяма цигания. Трябва само едно листче, че биячът чужденец има резервация в определен хотел в Слънчев бряг, и съдът веднага го праща там да изтърпява мярка за неотклонение „домашен арест“. Да му е удобно на човека, та да дойде и друг път да смърка и да бие на воля по Българското Черноморие. Голяма работа, че от въпросния хотел отрекли да имат договорка с шведа и когато конвоят го откарал там, управата отказала да го приеме. Никой хотел не иска да го приеме, та е настанен в комплекс, където уж се е заключил и не иска да вижда никого.

Ако Сундберг беше ритнал жена в германското метро, както нашенецът Светослав Стойков, дали щеше да се радва на такива благини? Но българският съд не е като германския, който държа в ареста побойника, докато не го осъди на 2 г. и 11 месеца затвор, и то толкова малко, защото медицинска експертиза доказа, че не е добре с главата. Иначе щеше да му даде много повече, защото беше обвинен за престъпление, което се наказва с до 10 г. затвор. 


А нашият съд дори не е издал забрана на шведа бияч да напуска страната. Какво от това, че обвинителният акт срещу него вече е внесен в съда. Като нищо ще го съдим задочно, ей така, за авторитет.


 
Мария Кадийска, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар