Зима

Зима
Пролет

11 юли 2017 г.

България - високорискова страна за медийна независимост

Независимо изследване, представено пред депутати от Европейския парламент, посочва България като страна в риск заради концентрацията на медийна собственост и политически контрол над редакционната политика.
 
Резултатите от проучването бяха представени пред евродепутатите от комисията по граждански свободи, предава БНР.

България беше посочена като високорискова страна за медийната независимост - заедно с Гърция, Унгария и Италия. Изследването се казва Мониторинг на медийния плурализъм, отнася се за 2016 година, съфинансирано е от ЕС и обхваща всички държави-членки, плюс още няколко балкански страни.

"Основното е да се защити работата на журналистите и медийната независимост", заяви пред комисията Пиер Луиджи Парку - директор на Центъра за медиен плурализъм във Флоренция.

По три от изследваните показатели в България има висок риск за независимостта на журналистите - концентрация на собственост, отстраняване на конкуренцията чрез придобиване на различни по вид медийни организации и влияние на собствениците и рекламодателите върху редакционното съдържание.

Рискът от политически контрол върху медиите се определя на 79%, според авторите. Цитират се конкретно примери с 2 партийни телевизии - "Алфа" и "Скат", както и официални данни за 6 притежавани вестника от депутата Делян Пеевски. Изследването изразява съмнения относно неговото обявено оттегляне от собствеността на компанията, която е водеща в разпространяването на печатните издания в България.

Директорът на Европейската федерация на журналистите Ренате Шрьодер призова за общоевропейски закон, който да накара властите да публикуват прозрачно всички собственици на медии.

"Хората имат право да знаят кой какво притежава", обяви Шрьодер.

Сред изказалите се евродепутати нямаше български представители.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар