Зима

Зима
Пролет

26 юли 2017 г.

Зоран Заев: Договорът с България ще бъде подписан на македонски и български език

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че новото правителство на страната е поело по евроатлантическия път и е за изграждане на съвременни добросъседски отношения.

Според него договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество с България е пробив в перспективите пред гражданите, предаде македонската медия “Плюс Инфо“, цитирана от "Фокус.

„Снощи на заседание на правителството приехме доклада за извършените преговори за споразумението. Правителството прие съгласувания текст и взе решение да подпише договора“ заяви премиерът Зоран Заев на днешна пресконференция.

„Договорът е в съответствие с националните интереси на Македония. Договорът е отражение на новия дух на политиците, които изграждат мостове. Като министър-председател съм твърдо решен да водим политики, които решават, а не създават проблеми. Договорът го съгласувахме, защото имаме съсед с добра воля, за да затворим въпроси, които ни отнемат времето и енергията. Договорът публично ще бъде публикуван на интернет страницата на правителството. Уверявам ви, той е основа за добросъседство и приятелство, за пътна и газова инфраструктура, за насърчаване на търговския обмен, и се надявам ще бъде силен импулс за Коридор №8“ , посочи Заев.

Премиерът на Маседония добави, че със споразумението ще бъдат защитени правата на македонското малцинство в България.

На въпроса, на какъв език ще бъде подписано споразумението, Заев увери, че „той ще бъде подписан на македонски език съгласно Конституцията на Македония и на български език, съгласно Конституцията на България. Ще бъде в два екземпляра, на македонски и на български език, на които подпис ще сложим аз и българският премиер“.

Той посочи, че със споразумението двете страни застават заедно срещу речта на омразата и провокациите и се задължават, че заедно ще предотвратяват евентуална негативна кампания.

Зоран Заев увери, че документът отговаря на интересите на македонските граждани, и че България ще подкрепи евроинтеграцията на Македония без условия, предава електронното издание „Фактор“.

„Споразумението ще бъде публикувано на интернет страницата на правителството и всеки може да го прочете", поясни Заев.

Македонският министър-председател разкри, че ще бъде увеличен търговският обмен между двете страни, митата ще бъдат по-благоприятни, ще има добро икономическо развитие и благосъстояние на гражданите.

"Край на езика на омразата или националистически изказвания. Миналото и историята поставяме като основа на бъдещето“, заяви още Заев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар