Пролет

Пролет

4 юли 2017 г.

Румен Радев: Николай Ненчев категорично "катастрофира" с Полша

"Цветан Цветанов разбира от апартаменти, а не от самолети."
 
Президентът Румен Радев се изказа изключително критично към бившия военен министър Николай Ненчев като заяви, че по време на мандата си като министър той се е провалил. 

Държавният глава визира договора за ремонта на МиГ- овете, заради който Ненчев е подсъдим в момента.

Именно Румен Радев се яви като свидетел по делото днес. Той се съгласи с тезата, че Ненчев е "приземил" военната авиация.

"Той категорично "катастрофира" с Полша", коментира Радев и припомни, че е написал докладна записка след негово посещение там. Това станало по времето, когато военен министър е бил Ангел Найденов. 


"Ясно съм казал, че Полша има потенциал за поддръжка на самолетите, но това трябва да се изследва, така както трябва да се изследват възможностите за диверсификация", коментира президентът.

Той припомни, че винаги е призовавал за сключване на незабавен договор с руската компания РСК МиГ за спасяване на авиацията. 


"Второто, за което винаги съм призовавал, е търсене на възможности за диверсификация на услуги с Полша, а в дългосрочен план - доставка на нов самолет", коментира Радев. 

"Авиацията изпадна в пълен колапс", коментира Румен Радев действията на Ненчев. 

"В момента всеки самолет лети с агрегати с удължена от нашия инженерно-технически състав годност. Това противоречи на всякакви норми и риска носим ние", каза още той.

"Цветан Цветанов разбира от апартаменти, а не от самолети", коментира Радев изказванията на председателя на ПГ на ГЕРБ. Президентът определи като трибунал за политическа разправа парламентарната комисия, която ще проверява процедурата за нов изтребител.

Самият разпит на президента се провежда при закрита врата, тъй като в началото на заседанието Радев каза, че ще изнася класифицирана информация, която представлява държавна тайна.

Президентът коментира и вчерашната среща с премиера Бойко Борисов, като по думите му тя е проведена по искане на министър председателя и е за предотвратяване на неразбирателството между институциите. 


"Надявам се ГЕРБ да възприеме държавническия подход на Борисов, защото действията и декларациите му все по-често противоречат на тези на Цветан Цветанов. Той разбира повече от апартаменти, отколкото от изтребители, а единствената му връзка с авиацията е, че говори на автопилот и някой друг му задава курса", коментира президентът Радев думите на Цветанов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар