Зима

Зима
Пролет

5 юли 2017 г.

Унгария пусна ток по "умната ограда" на границата със Сърбия

Целта е полицията да получава сигнал за всеки контакт с оградата и опит за нарушаване на граничната бразда

Унгарското правителство е наредило да бъде пуснат ток по оградата на границата със Сърбия, с който полицията да получава своевременно сигнал за преминаващи мигранти, които опитват да я прескочат, писа сръбският в. "Политика".

Експерти обясняват пред изданието, че електричеството е с малък волтаж - около 900 волта, които не могат да предизвикат сериозни увреждания. Целта е полицията да получава сигнал за всеки контакт с оградата и опит за нарушаване на граничната бразда.

Будапеща започна строителството на оградата в началото на годината и през май тя беше готова. Оградата беше наречена "умна", тъй като освен че е оборудвана с бодлива тел, по нея са поставени и термокамери, устройства за нощно наблюдение.

Съоръжението регистрира всеки опит за незаконно преминаване, което трябва да доведе до намаляване на броя на полицаите и войниците, които патрулират по дългата 175 км граница със Сърбия.

Междувременно Австрия обяви, че смята да разположи войници на границата си с Италия и да върне граничните проверки, ако притокът на мигранти не намалее. Това доведе до леко покачване на напрежението между правителствата на двете съседни страни.

Над 100 000 мигранти и бежанци са успели да стигнат до Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщиха от Международната организация по миграция, цитирани от агенциите. За този период са загинали 2247 души. За сравнение от януари до юли 2016 г. двойно повече хора - 231 503 души бяха стигнали до Европа.


Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар