Зима

Зима
Пролет

1 август 2017 г.

Корнелия Нинова: Борисов още не може да преживее загубата на президентските избори

"Не изпитвам никакво раздразнение от еманципацията на президента Румен Радев и неговото разграничение в действията му спрямо БСП."
 
"Смятам, че ГЕРБ и специално Бойко Борисов все още не могат да преживеят загубата на президентските избори, която беше първата им голяма такава."

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира по Нова ТВ изявлението на Бойко Борисов, че ГЕРБ нарочно са загубили президентските избори.

„Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим", каза преди дни Борисов.

„Ако все пак решим да приемем неговата теза, че ГЕРБ нарочно са загубили изборите, с това изречение Борисов си нанася такова поражение каквото никой не може да му нанесе - нито опозиция, нито негови хора, никой", добави тя.

„Какво казваш на партията си с подобно изказване, на активистите си, на структурите - аз ви употребих, вие работихте напразно, цял месец въртяхте кампания, пари, обиколки, но аз някъде задкулисно бях решил да загубя. Когато един лидер каже подобно нещо на партията си, за мен той престава да бъде лидер", коментира Нинова, отбелязвайки, че тя никога не би направила така, че БСП нарочно да загубят каквито и да е избори.

„Какво казваш с подобно изречение на хората, които симпатизират на ГЕРБ - употребихме ви гласа, агитирахме ви, но задкулисно си направихме сметките да не спечелим. Какво казваш на народа си - загубих умишлено избори, за да хвърля страната в предсрочни избори, в политическа криза през зимата, за да си погъделичкам егото. Реално си употребил и народа си", коментира председателят на БСП.

„Не на последно място трябва да се отбележи, че по този начин Борисов за пореден път унижава и Цецка Цачева, защото той първо я издигна с унижение - Дончев ми е необходим за еди какво си, Фандъкова за еди какво си, ами остана ми Цецка, ето ви я. Сега Цачева е може би най-важният министър - на правосъдието, на прага на нова съдебна реформа. Какво казваш в този момент на цялата съдебна система - съдии, прокурори, начело на вас стои един човек, който аз го местя където си искам, той е поръчков, той не знае, че ще загуби. Ти обиждаш цяла една система по този начин", заяви Корнелия Нинова.

„Аз на мястото на Цачева щях да хвърля всичко в лицето на Борисов, не толкова заради себе си и достойнството си, а заради тези хора, които в момента са зад нея, които съставляват правосъдната система. Сега тя с какви очи ще работи с тези хора", запита лидерът на левицата.

"Не изпитвам никакво раздразнение от еманципацията на президента Румен Радев и неговото разграничение в действията му спрямо БСП. Да, ние го издигнахме и без нас той нямаше да стане президент, но принципната ми позиция, че в крайна сметка президента Радев беше избран от всички българи и след неговия избор ние като партия не трябваше да се месим в последващите му действия. Това свое виждане защитих и с отказа да редим или помагаме по какъвто и да е начин на Румен Радев при подреждането на служебния кабинет", заяви още Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че на Бузлуджа е благодарила на членовете на БСП, че не са позволили партията да стане част от управлението на „суджука" - управление точно с ГЕРБ и управление като цяло по модела на ГЕРБ - да се рекетира бизнеса, да се използват държавните служби срещу неудобни хора. По думите ѝ това е било послание и към хора вътре в БСП, които са искали общо управление с ГЕРБ. „Националният съвет и Изпълнителното бюро взеха решение да не се участва в такова управление и това е легитимното решение на БСП", подчерта председателят на левицата.

Тя заяви, че след като е била повдигната темата, тя е поискала среща с Борисов в НС, която да е публична и всичко да е ясно. „Управление между нас не е възможно по принципни различния", каза тя.

По темата за ОП Нинова заяви, че преди изборите в програмата им е имало преизчисляване на всички пенсии, както и в програмата на БСП, както и за полицай във всяко село и много други допирни точки. По думите ѝ това е била причината да се мисли, че има вариант за сближаване след изборите.

"Дойдоха изборите, патриотите се отказаха от всичко и прегърнаха министерските постове и за това сега ги критикуваме", обясни лидерът на БСП.

Корнелия Нинова обясни, че за единно звено за борба с корупцията по високите етажи на властта, управляващите предлагат досегашните - обединение на БОРКОР, Комисията за установяване и прекратяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно имущество - все органи, които очевидно не са си свършили работата. Тя допълни, че същите хора, които работят в тези звена, остават и не е ясно кой ще назначава ръководството. По думите й това ще е министър-председателят, а в изпълнителната власт се генерира най-много корупция.

"Има принцип за разделение на властите, а те съсредоточават и контролът точно във властта, в която са и кражбите", заяви тя. Нинова обясни, че БСП предлага от ДАНС да се изведе дирекцията за борба с корупцията по високите етажи на властта, председателят да се избира от президента, а членовете да се избират с 2/3 мнозинство от парламента. 


"Така ще има три власти, които да могат да се контролират взаимно", обясни лидерът на БСП.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар