Зима

Зима
Пролет

3 август 2017 г.

Дмитрий Медведев: Край на надеждите за подобряване на отношенията между Русия и САЩ

"На Русия е обявена търговска война, санкциите са победа на статуквото над Тръмп."
 
„Подписаният от американския президент Доналд Тръмп закон, с който се налагат нови санкции на Русия, слага край на надеждите за подобряване на отношенията между двете страни", заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от АП.

„Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин" това написа във „Фейсбук" Медведев.

Според него на Русия е обявена търговска война, санкциите са победа на статуквото над Тръмп и още един начин за поставяне на американския президент на мястото му.

„Това е опасна и недалновидна политическа линия, способна да подкопае стабилността (в света, бел. АФП), за която Москва и Вашингтон носят особена отговорност", заяви в комюнике руското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

„Вече сме показали, че няма да позволим безответни враждебни действия и си запазваме правото да предприемем ответни мерки", допълва дипломатическото ведомство.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че пописването на закона не променя нищо. В отговор на въпрос какви ответни мерки може да предприеме Русия, Песков заяви: „Няма нищо ново. Вече бяха взети ответни мерки", добави говорителят, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица Русия реши да експулсира 755 от общо 1200 американски дипломати и обяви, че ще конфискува два имота, които са дипломатическа собственост, припомня Ройтерс.

Новите санкции със сигурност ще навредят на двустранните отношения, но няма да променят руската политика, заяви пред журналисти постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от Ройтерс.

„Някои американски представители казваха, че това е закон, който може да насърчи Русия да сътрудничи със САЩ. За мен това е странна форма на насърчаване", добави руският дипломат.

„Ако тези, които са измислили този закон, са смятали, че могат да променят нашата политика, те са сбъркали", подчерта той.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар