Зима

Зима
Пролет

2 август 2017 г.

Правителството най-накрая прие програма за управление

След повече от два месеца управление, малко след 100-ния ден, правителството най-накрая прие своята управленска програма.

Поради огромен интерес я публикува на сайта на Министерски съвет още в суров вид, без дори да е преминала редакция за правописни грешки.

Програмата е от 128 страници и съдържа 64 приоритета и 236 цели в 20 направления, а за постигането им са набелязани общо 902 мерки. Тя е за пълен 4-годишен мандат - до 2021 г., съобщава Cross.bg.


Прави впечатление, че секторите, в които са поставени най-много приоритети са: Социалната и демографската политика, Обществен ред и сигурност и Образование и наука

Направленията и приоритетите са:

Направление 1 - Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

ПРИОРИТЕТ 1: Подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Направление 2 - Външна политика

ПРИОРИТЕТ 2: Активно участие в изработването и реализирането на европейска политика и задълбочаване на двустранните политически, икономически и културни отношения със страните от Югоизточна Европа.

ПРИОРИТЕТ 3: Целенасочена политика за поддържане на българската идентичност, език и култура в традиционните и новите български общности в чужбина.

ПРИОРИТЕТ 4: Устойчиво решение на проблема с миграцията.

Направление 3 - Регионална политика

ПРИОРИТЕТ 5: Балансирано регионално развитие.

Направление 4 - Социална и демографска политика

ПРИОРИТЕТ 6: Ограничаване на негативните демографски тенденции, в т.ч повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция, балансирана имиграционна политика, съобразена с потребностите на българския бизнес.

ПРИОРИТЕТ 7: Увеличаване на доходите чрез заетост и по-висока производителност на труда.

ПРИОРИТЕТ 8: Гарантиране на правата на всички деца.

ПРИОРИТЕТ 9: Стабилна пенсионна система.

ПРИОРИТЕТ 10: Осигуряване на равен достъп до качествени социални услуги и деинституциализация.

ПРИОРИТЕТ 11: Гарантиране на правата на хората с увреждания.

ПРИОРИТЕТ 12: Постигане на по-висок жизнен стандарт, чрез партньорство с бизнеса, гражданите и социалните партньори.

ПРИОРИТЕТ 13: Ефективно използване на средствата от Европейския социален фонд за постигане на целите на секторните политики.

Направление 5 - Обществен ред и сигурност

ПРИОРИТЕТ 14: Минимизиране на рисковете и неутрализиране на опасностите за националната сигурност на България.

ПРИОРИТЕТ 15: Миграционна политика. Недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци.

ПРИОРИТЕТ 16: Противодействие на тероризма, организираната престъпност и корупцията.

ПРИОРИТЕТ 17: Подобрено и координирано противодействие и превенция на конвенционалната престъпност.

ПРИОРИТЕТ 18: Ефективна защита на населението от бедствия и аварии и регламентиране на отношенията между доброволците и органите на централна и местна власт.

ПРИОРИТЕТ 19: Изграждане на полицейски офиси за обслужване на граждани в ОДМВР и във всички РУП с цел бързо обслужване на гражданите, предоставяне на електронни услуги и издаване на всички служебни документи.

ПРИОРИТЕТ 20: Засилване на контролната дейност върху участниците в движението по пътищата.

Направление 6 - Финанси

ПРИОРИТЕТ 21: Стабилна финансова система като предпоставка за устойчиво икономическо развитие и поддържане на атрактивна инвестиционна среда.

ПРИОРИТЕТ 22: Устойчивото нарастване на благосъстоянието.

ПРИОРИТЕТ 23: Предприемане на решителни мерки за борба със сивата икономика.

Направление 7 - Управление на средствата от Европейския съюз

ПРИОРИТЕТ 24: Ефективно управление на средствата от ЕС за осигуряване на максимален положителен ефект.

ПРИОРИТЕТ 25: Подготовка и реализация на адекватно участие в преговорите за бъдещето на бюджета на ЕС и в частност кохезионната политика.

Направление 8 - Отбрана

ПРИОРИТЕТ 26: Въоръжените сили - надежден гарант на сигурността на страната.

ПРИОРИТЕТ 27: Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Повишаване капацитета на резерва.

Направление 9 - Правосъдие

ПРИОРИТЕТ 28: Гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт, вкл. чрез продължаване на съдебната реформа и борба с корупцията.

ПРИОРИТЕТ 29: Създаване на нов ред за преследване на корупцията и противодействие на престъпността.

Направление 10 - Образование и наука

ПРИОРИТЕТ 30: Провеждане на решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността и задължително образование, възпитание в дух на родолюбие. Повишаване качеството образованието, практически ориентирано към потребностите на пазара на труда чрез мотивирани, подготвени и подкрепяни учители.

ПРИОРИТЕТ 31: Укрепване и модернизиране на научните организации в страната за конкурентоспособни научни изследвания. Прозрачно и справедливо финансиране на научните изследвания съобразно националните приоритети.

ПРИОРИТЕТ 32: Изграждане високотехнологични паркове и центрове за ускорено внедряване в икономиката на създадените от научните изследвания резултати, изобретения и патенти.
Направление 11 - Здравеопазване

ПРИОРИТЕТ 33: Засилване ролята на профилактиката като възможност за по-добро здраве и качество на живот. Разширяване на обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скринингови изследвания. Ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични състояния чрез въвеждане на ежегодни профилактични прегледи на всички български граждани на кръв, урина и кардиологични изследвания с цел наблюдаване в извънболничната помощ. Въвеждане на интегриран подход за намаляване употребата на наркотични вещества и за справяне с нарастващия процент на наркозависимите подрастващи.

ПРИОРИТЕТ 34: Осигуряване на финансова стабилност и обезпеченост на здравната система. Стабилизиране на здравноосигурителния модел. Започване на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

ПРИОРИТЕТ 35: Развитие на електронното здравеопазване.

ПРИОРИТЕТ 36: Преодоляване на регионалните дисбаланси и осигуряване на функционално взаимодействие между отделните нива на медицинската помощ.

Направление 12 - Култура

ПРИОРИТЕТ 37: Развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм.

Направление 13 - Околна среда

ПРИОРИТЕТ 38: Устойчива политика за здравословна околна среда. Опазване и оползотворяване на природните ресурси.

ПРИОРИТЕТ 39: Оптимизиране на превантивната дейност, в посока опростяване на процедурите на инвестиционния процес (ОВОС), премахване на излишни процедури и съвместяване на изискванията, където е приложимо; подобряване на интегрирането на аварийната безопасност в управлението на тежката индустрия.

ПРИОРИТЕТ 40: Адаптация към настъпилите неблагоприятни климатични изменения и постигане на нисковъглеродно развитие, икономия на енергия и социални ползи за страната.

Направление 13 - Земеделие, храни, рибарство и гори

ПРИОРИТЕТ 41: Устойчиво, конкурентоспособно и пазарноориентирано земеделие.

ПРИОРИТЕТ 42: Стабилно развитие на хранителния сектор.

ПРИОРИТЕТ 43: Устойчиво и многофункционално управление на горите.

ПРИОРИТЕТ 44: Развитие на сектор „Рибарство и аквакултури" чрез устойчиво използване на природните ресурси и предпазване на екосистемите от свръхексплоатация, при отчитане на високата социална функция на риболова в крайбрежните райони.

Направление 15 - Транспорт

ПРИОРИТЕТ 45: Ефективно поддържане, модернизация и развитие на транспортната инфраструктура.

ПРИОРИТЕТ 46: Привличане на инвестиции и професионално управление на транспортната инфраструктура и съоръжения.

ПРИОРИТЕТ 47: Повишаване на сигурността и безопасността на транспортния сектор, въвеждане на интелигентни транспортни системи.

ПРИОРИТЕТ 48: Подобряване на качеството на услугите в железопътния сектор и изработване на дългосрочна стратегия за българските железници.

Направление 16 - Икономика

ПРИОРИТЕТ 49: Премахване на административната тежест за бизнеса чрез въвеждане на принципа на „мълчаливото съгласие" и принципа на „една информация в една администрация".

ПРИОРИТЕТ 50: Подкрепа за развитието на икономически зони, чрез финансиране на мерките за насърчаване на инвестициите. Безвъзмездно прехвърляне в собственост на общините на военни терени с отпаднала необходимост.

ПРИОРИТЕТ 51: Подкрепа на изпълнителната и законодателната власт за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар.

ПРИОРИТЕТ 52: Засилен и ефективен следприватизационен и следконцесионен контрол.

ПРИОРИТЕТ 53: Повишаване растежа и конкурентоспособността на българската икономика.

Направление 17 - Енергетика

ПРИОРИТЕТ 54: Гарантиране на енергийната сигурност на страната чрез продължаване на проучванията в дълбоко Черно море и чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

ПРИОРИТЕТ 55: Пълна либерализация на пазара на електроенергия и природен газ. Защита на уязвимите потребители.

ПРИОРИТЕТ 56: Запазване и развитие на капацитета на ядрената енергетика. Продължаване на живота на 5-и и 6-и блокове на АЕЦ „Козлодуй". Развитие на нови икономически ефективни проекти, създаващи възможност за екологично нисковъглеродно производство на енергия без предоставяне на държавни или коорпоративни гаранции.

ПРИОРИТЕТ 57: Продължаване на политиката по укрепване на финансовата стабилност и жизнеспособност на стратегически за българската енергетика дружества.

ПРИОРИТЕТ 58: Изпълнение на националните цели за енергийни спестявания за 2020 г.

Направление 18 - Туризъм

ПРИОРИТЕТ 59: Утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация с качествен туристически продукт, развиваща всички видове туризъм и влизането ни в топ 5 на туристическите дестинации в Югоизточна Европа.

Направление 19 - Младеж и спорт

ПРИОРИТЕТ 60: Цялостна реформа на българския спорт за насърчаване укрепването здравето и физическа активност, практикуването на спорт и развитие на спорта за високи постижения.

ПРИОРИТЕТ 61: Осигуряване на подкрепяща и насърчаваща среда за социална, професионална и личностна реализация на младите хора в страната.

Направление 20 - Административна тежест и електронно управление

ПРИОРИТЕТ 62: Намаляване на адмнистративната тежест пред гражданите и бизнеса и създаване на по-добри условия за икономическа и инвестиционна дейност.

ПРИОРИТЕТ 63: Подобряване на публичната среда чрез политика на прозрачност

ПРИОРИТЕТ 64: Развитие на електронното управление като основа за модернизация на държавната администрация и оптимизиране на процесите по административно обслужване на гражданите и бизнеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар