Зима

Зима
Пролет

12 август 2017 г.

Не намалявайте ваканцията, увеличете образованието

Причината НЕ Е В КОЛИЧЕСТВОТО, в КАЧЕСТВОТО е!
 
Дами и господа,
Министри,
Образователни експерти,
Уважаеми...,

В последните десетилетия орди управляващи, специалисти и прочее чиновници се упражняват на тема "реформа в образованието". То не бяха смяна на учебници, подмяна на съдържание, та не беше увеличаване и намаляване на хорариума учителски, то не бяха униформи и брой часове... Какво ли не беше.
 

Предимно не беше. Образование. Това НЕ Е образование, драги. И причината далеч не е в седемте, десетте, тридесетте дена или там колкото искате да вземете от свободното време на учащите.
 

Причината НЕ Е В КОЛИЧЕСТВОТО, в КАЧЕСТВОТО е.
 

Както и да реорганизирате количествено, да добавяте, отнемате и снаждате, няма да постигнете положителен ефект. Т.е. нищо добро няма да направите, освен да отчетете някаква дейност, да чекнете с "отметнато" някакъв заложен таргет в процедурните ви графици и да си легнете с лъжливото усещане за изпълнен чиновнически дълг.
 

Увеличавайки броя на учебните дни за сметка на лятната ваканция, няма да направите уроците по-интересни, преподаването - по-съвременно и децата - по-учещи. Само ще излъжете себе си и обществото, че сте направили нещо... както обикновено.
 

И ще дамгосате подрастващите като "негоден матрЯл", а учителите като "неспособна пасмина".
 

Образованието има нужда от реформа, която да е качествена и да е в посока - качество. И да - количествените натрупвания може да водят до качествени изменения, но в конкретния този случай ще бъдат по посока низходяща.
 

Направете уроците - достъпни, преподаването - съвременно, интерактивно. Използвайте интернет, вкарайте в час технологиите, вкарайте в час преподавателите, използвайте средствата вместо да смучете идеи от празните глави на чиновниците, в развиване на материалната база на училищата.
 

Впрегнете сили да върнете училището там, където му е мястото - редом до уважаваните институции.
 

Включете в работните групи редови учители, родители и членове на настоятелства, правете брейнсторминг, направете обществено допитване, създайте анкети за различните участници в системата на образованието. 

Анализирайте ги, направете изводи и след това реформирайте.
 

Лесно е с готови чужди модели. Да, може в Белгия подобна система да работи, може в Германия да дава перфектни резултати, може в Швейцария да е доказано идеална, но тук е България и недейте да замазвате очите на хората, обяснявайки как всичко това ще бъде само и единствено за добро.
 

Направете нещо наистина добро. 

Образованието е достатъчно съсипано!


Бенра

Няма коментари:

Публикуване на коментар