Лято

Лято

22 август 2017 г.

Украйна премина на американски въглища

 Цената им е с 40% по-висока от тази на въглищата, добивани в Донбас

Родината на въгледобивната индустрия – Украйна, предпочете неизгодния внос на американски въглища пред снабдяването от Донбас. 

От САЩ днес отплава кораб с първата пратка американски въглища за украински електроцентрали, съобщи украинското посолство в САЩ. Цената им е с 40% по-висока от тази на въглищата, добивани в Донбас.

Украинската държавна компания "Центренерго" подписа на 31 юли с американската компания Xcoal Energy & Resources споразумение за доставка на 700 000 тона пенсилвански въглища за ТЕЦ до края на годината. Както съобщи тогава началникът на украинската компания Олег Козенко, всяка доставка ще има различна цена, но за първата е гарантирано, че ще струва 113 долара за тон. Миналата година американци предлагаха въглищата си на Украйна на цена 71 долара за тон, припомня „Известия“.


Естественият източник на въглища за Украйна е Донбас, но заради конфликта там, маршрутът им минава през посредници, което ги оскъпява. Но дори при това положение те струват най-много 75 долара за тон, което ги прави по-евтини от американските. 


Председателят на самопровъзгласилата се Донбаска народна република Денис Пушилин заяви в началото на юли пред „Известия“, че Донбас е готов напълно да покрие нуждите на Украйна от въглища. Но Киев отказва да купува пряко донбаски въглища, въпреки че официано продължава да смята размирния район за част от своята територия. Той отхвърля офертите и от Русия.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар