Пролет

Пролет

6 август 2017 г.

Япония почете паметта на жертвите от ядрената бомба над Хирошима

Япония отбеляза 72 години от американската атомна бомбардировка над град Хирошима.

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите на бомбардировката, погубила около 140 000 души. 


По традиция минутата мълчание беше обявена точно в 08.15.часа местно време - в момента, когато на 6 август 1945 г. над града е извършена първата атомна бомбардировка в света от американците.

При избухването на четиритонната уранова бомба, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, моментално загинаха между 70 и 100 000 души. До края на 1945 г. броят на жертвите нарасна до 140 хиляди, а десетки хиляди японци в течение на десетилетия страдаха от последиците от облъчването.

Паметната церемония се състоя в Парка на мира в центъра на Хирошима. На нея присъстваха представители на над 80 държави.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова всички страни по света напълно да се откажат от ядреното оръжие. 


"Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на сигурността на държавата. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години. Всяко използване на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад", заяви кметът.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че за да се постигне целта за създаване на свят без ядрено оръжие, е нужно участието като на ядрените, така и на неядрените страни. 


"Япония като единствената страна, подложена на атомна бомбардировка, трябва да предприема неуморни усилия за постигане на свят без ядрени оръжия", изтъкна Абе.


Няма коментари:

Публикуване на коментар