Пролет

Пролет

21 септември 2017 г.

Проф. Иво Христов: Помнете 1923 година!

"Голямата промяна се прави от големи хора с големи стъпки, с големи мечти, с големи идеи и с много кураж."
 
"1923-та година е особена дата в българската история. Това е годината, в която действително се разтвори кървава рана в снагата на България. Година, в която за първи път българи клаха българи - едните, защото искаха социална справедливост, а другите, защото не им я дават". 

Това каза народният представител проф. Иво Христов на митинг поклонение в местността „Кемера" по повод 94 години от Септемврийското въстание. Близо сто и петдесет пловдивчани дойдоха на мемориалния комплекс край Пловдив, за да почетат паметта на разстреляните без съд и присъда видни пловдивски интелектуалци. 

В речта си проф. Христов посочи, че 1923 година е неудобна година, защото тя непрекъснато напомня за това, че битката за социална справедливост не е нещо измислено. 

„Тя трябва да се води всеки ден - тук и сега", категоричен бе народният представител и акцентира, че битката на 1923 г. е битка и на 2017 година. Това, според него, е кошмар за тези, които ни управляват и в момента. Нарече го „кошмар за гузните съвести и за двойните счетоводства на тези съвести".

„Голямата промяна се прави от големи хора с големи стъпки, с големи мечти, с големи идеи и с много кураж. Малките стъпки водят до големите компромиси. А големите компромиси водят до голямата лъжа. На крачка сме от нея!", предупреди проф. Иво Христов. 


Според него 1923 г ясно показва, че има и по-важни неща от това да осигуриш своето ежедневие, да живееш от ден за ден като мижитурка, като биологична даденост. Участниците в Септемврийското въстание проф. Христов нарече хора - великани, защото десет години преди това те са гниели в окопите на Световната война или в битките за национално обединение.

„Трябва да сме наясно и да погледнем назад във времето, преди близо век, и да видим как нашите прадядовци са се изправили, за да се борят за своята свобода", каза още депутатът на „БСП за България" от гражданската квота, цитиран от Cross.bg. 


Той подчерта, че отричането на 1923 година трябва да мобилизира в обратна посока и завърши с призива „Помнете 1923 година!".
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар