Зима

Зима
Пролет

16 септември 2017 г.

Румен Радев: Лобистите постигнаха своето с комисията "Грипен"

Най-вероятно президентът няма да подпише указа за назначаване на Георги Чолаков за председател ВАС
 
"Лобистите постигнаха своето с комисията „Грипен“, бе коментара на Румен Радев във връзка с работата на временната парламентарна комисия за проучване избора на нов изтребител. 

„Конкурсът вече се връща в изходна точка и това застрашава окончателно да приземим 100-годишната си авиация. Задраскан беше трудът на военните експерти, очакванията на военните летци и инженери за навременното решаване на този много важен проблем. Но, както казах, това беше целта на тази комисия – да бъде използвана като трибунал за политически цели“, каза държавният глава.

Радев отказа да назове поименно лобистите. 


„Вижте начина на действие и ще разберете за какво става въпрос. Процедурата трябваше отдавна да е в ход, няма шанс и никаква яснота кога ще продължи. Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начини и поводи да протакаш“, каза държавният глава.

От думите на Радев стана ясно, че най-вероятно няма да подпише указа за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). 


„Казах, че най-логично е новият председател на ВАС да се избира от новия състав на ВСС. Старият състав вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, неговият авторитет ще бъде още по-голям”, коментира Радев по бТВ.

В конституцията не е указан срок, в който държавният глава трябва да подпише указа за назначаване на нов шеф на ВАС, припомниха юристи. Вероятно Радев ще се възползва от възможността и ще изчака сформирането на новия ВСС, който да препотвърди или отхвърли избора на Чолаков.



Няма коментари:

Публикуване на коментар