Зима

Зима
Пролет

5 септември 2017 г.

"Коректна" цензура

А свободата на словото пасти да яде!


Проучване на "Репортери без граница" за миналата година нарежда България на последно място в класацията на страните на ЕС по свобода на словото, а между 180 страни в целия свят сме на 109-то място. 

Това значи, че у нас свободно слово няма. Не дай Боже, някой да си позволи да оповести неудобна истина, думите му биват спирани, сваляни, замаскирани, преиначени и интерпретирани. Германия в същата класация е на 16-то място, доста по-напред от България. 

В събота обаче точно свободната медия "Дойче Веле" дерайлира от свободата на словото и набързо изтри цитат на Димитър Спасов, шеф на "Кауфланд-България", който каза, че в подопечната му верига има храни, които не би дал на децата си. Всъщност човекът решил да бъде прям, не е открил нито топлата вода, нито е разкрил дълбоко пазена тайна. Всички знаем, че огромен процент от продаваните хранителни стоки в България бъкат от Е-та, заместители, имитиращи продукти и какво ли не още, но въпреки това си ги ядем.
 

Що ли му трябваше на шефа на "Кауфланд" да разправя такива? Ей, го на, медия набързо заличи думите му, цензурира и него, и себе си, а след това си зарови главата в пясъка и запелтечи, че цитатът в текста бил некоректен. Некоректен или неудобен? И по чие нареждане стана некоректен? Можем само да гадаем... 

Хайде, стига са ни правили да будали! Знаем и какво ядем, и какво пием, наясно сме с всички проблеми в България. Не трябва ли обаче точно медиите да информират безпристрастно, без да изкривяват, да нагласят "коректно" и да обслужват нечии интереси. Пък уж става дума за известна европейска медия.
 

Сега да му мисли шефът на "Кауфланд". Така ще се научи в бъдеще да не плямпа много-много или поне да подбира медиите. 

А свободата на словото пасти да яде!


Алисия Стоянова, "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар