Зима

Зима
Пролет

21 септември 2017 г.

Мокрите сънища на Борисов: Шенген и Еврозоната

Българският премиер отново показа оптимизъм, характерен само за запалянко на мач от селска футболна дивизия.

Този път Борисов обяви, че сме готови за Шенген, но Брюксел проявявал "двоен стандарт". 


Това за Шенген го каза още Цветан Цветанов докато бе вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ. Тогава терминологията на втория човек в партията и правителството беше "технически сме готови, но поради политически причини не ни приемат".

Сега пак сме готови, но има "двоен стандарт". Всъщност Шенген и Еврозоната са двата най-големи провала на трите кабинета на Бойко Борисов. Той получи държава, приета в ЕС и НАТО и трябваше да запази инерцията от това, за да станем част от безвизовото пространство и да приемем еврото.

Вместо това, в страната се завихри корупция, която дори иначе склонните да ни прощават прегрешенията западни лидери видяха. В България стана практика да се краде печеливш бизнес, дори когато е на чужди компании, да се рекетират частниците да дават на управляващите, каквото могат, прокуратурата действа като бухалка за бизнесмени като Пеевски в случаите с КТБ и военните заводи "Емко" и "Дунарит".

Като черешка на тортата за Брюксел са и изказванията на Борисов за санкциите срещу руските олигарси и последното - приемането на руския прокурор Чайка, за когото има куп данни от руски неправителствени организации, уличаващи го в мащабна корупция.

Това поведение бе забелязано и осмяно дори от руски сайтове, но премиерът се прави ни лук видял, ни лук мирисал. Вероятно смята, че е заблудил Брюксел и водещите лидери на Европа - Меркел и Макрон - след като при всяка среща налита да ги целува и прегръща.

Тези му усилия обаче остават без резултат вече трети мандат. И по всичко изглежда, ще останат напразни до края, докато трае управлението му. Ясно е за всеки нормален човек, че търпението на Берлин и Париж към България е привършило и ни търпят в ЕС единствено от геополитически съображения. Така че мокрите сънища на премиера - как ни приемат в Шенген и в Еврозоната - ще си останат само мираж.

Борисов може и да няма сериозна алтернатива в България днес поради липсата на реална опозиция, може и да опитомява други партии с властови позиции и част от баницата, но няма как да заблуди европейските лидери. Това се вижда от всички, другото е бошлаф.

Така че не на две скорости, ако има начин Германия и Франция ще ни пуснат на трета или четвърта скорост в движението на ЕС, защото си го заслужаваме. Напълно и без уговорки. 


Времето на компромисите с нас приключи, време е и Борисов да го разбере и да спре да ръси нелепости.


Георги Стоянов, Frognews.bg   

Няма коментари:

Публикуване на коментар