Пролет

Пролет

24 септември 2017 г.

Проф. Андрей Пантев: Най-пагубните решения България е взимала, когато е била независима

"Преувеличаваме важността на България и в наши дни."
 
"Най-пагубните решения България е взимала, когато е била независима. Независимостта е условие, но не е гаранция, че си много мъдър в политическите и военните си начинания. Преувеличаваме важността на България и в наши дни.  В момента най-големият престиж за един политик е да каже, че е подкрепян  от чужбина, преди 100 години това е бил позорен акт."

Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3  историкът проф. Андрей Пантев.

По думите му Левски и Ботев не са наблягали на думата интереси, а на думата свобода. 

"Основният урок е духът на населението, моралното здраве на един народ. Независимостта е условно понятие, днес нямаме независими хора, страни и дори континенти, да не говорим за политическия свят. Има една мъчителна зависимост в нашата история, тъкмо се изправяме и веднъж настава страшен срив, така както е след Съединението, въпреки нашия триумф", допълни проф. Андрей Пантев.

Според него няма красива, има благородна война.

"Когато си на бойното поле и държиш меч, автомат или калашников, не можеш да си ангел. При нас винаги идва зашеметяващ удар от всичко онова, което сме реализирали с кръв, с ум или с книга, до кръста и до меча стои книгата, ние там сме най-силни. Всички са смятали, че българите не могат да се справят с държавността, тъй като окачествяват България като изкуствен продукт на руския натиск към Източното Средиземноморие. Ние намираме потенциал за армия и образование, което наистина е чудо", разказва пред Любо Огнянов проф. Андрей Пантев.

По думите му Денят на независимостта е поредица от звездни мигове до 1913 година.

"Смятаха България за бъдещето на Балканите, махнахме всички тъмни векове на българското покорство. Независимостта не е самоцел, тя е като демокрацията, означава, че взимаш истински, правилни за себе си решения. Каквото и да говорим, достатъчно е да погледнем на картата и да видим, че ние сме много смешни с това, че сме членове на Северноатлантическия пакт", каза още проф. Андрей Пантев.Няма коментари:

Публикуване на коментар