Зима

Зима
Пролет

28 септември 2017 г.

Отиде си издателят на ”Плейбой” Хю Хефнър

Купър Хефнър: Баща ми бе нагледната дефиниция на лайфстайла и философията, стоящи в сърцето на бранда "Плейбой"
 
На 91-годишна възраст почина основателят на списание "Плейбой" Хю Хефнър, предадоха информационните агенции.
 

Хефнър е починал от естествена смърт в дома си - имението "Плейбой", се посочва в изявление на компанията.

Той е бил заобиколен до последно от своите близки, се казва още в съобщението.

„Баща ми живя изключително въздействащ живот като медиен и културен пионер, както и като основен флагман на движенията за свобода на словото, граждански права и сексуална свобода. Той бе нагледната дефиниция на лайфстайла и философията, стоящи в сърцето на бранда "Плейбой", една от най-разпознаваемите и харесвани марки в историята. Всички ние – съпругата му Кристал, сестра ми Кристи, братята ми Дейвид и Марстън, както и служителите на Playboy Enterprises, прекланяме глава пред делото му“, коментира Купър Хефнър, творчески директор на компанията, цитиран от Dir.bg.

Списание "Плейбой" е създадено през 1953 г. Първото издание изисква инвестиция от 8600 долара и съдържа снимки на Мерилин Монро от голия й календар, сниман през 1949 г. Продадени са над 50 000 копия.

Стартирайки от чернови върху кухненската си масичка преди 64 години, визионерът не просто подари на света най-продаваното и влиятелно мъжко издание, но и наложи термина „плейбой“ като синоним на смелия, бохемски и отговорен начин на живот. Мнозина дори го наричат Бащата на сексуалната революция. Към момента списанието се издава в над 20 държави, в това число – и в България.

След като завършва военната си служба и прекарва няколко години в различни сфери на издателската дейност, в началото на 50-те години на миналия век Хефнър вижда социално-пазарна нужда от луксозно мъжко списание. Първоначалната му инвестиция е набрана чрез залагане на мебелировката в дома му и заеми от близки и приятели.

Сред авторите, публикувани в "Плейбой", личат имената на Рей Бредбъри, Джон Ъпдайк, Иън Флеминг, Джоузеф Хелър, Габриел Гарсия Маркес, Джак Керуак и Кърт Вонегът.

Когато американските пощи отказват да разпространяват списанието на абонатите му, Хефнър отвежда казуса до Върховния съд, а победата му е исторически крайъгълен камък в борбата за свобода на словото. 


Категоричното му убеждение, че властта няма място в спалнята на средностатистическия гражданин, е призната и от лидерите на движенията за равнопоставеност на хората с различни сексуални ориентации.
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар