Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2017 г.

А. Вучич: Как така в Каталуния не важи референдумът, а в Косово може и без референдум

Позицията на ЕС за референдума в Каталуния, според който той е незаконен, е най-добрият пример за двойни стандарти и лицемерие в световната политика
 
Сръбският президент Александър Вучич остро разкритикува Европейския съюз заради референдума в Каталуния. 

Той заяви, че позицията на ЕС за допитването в испанската автономна провинция Каталуния, според който той е незаконен, е най-добрият пример за двойни стандарти и лицемерие в световната политика.

„Как да кажа „Защо ние сърбите бяхме толкова зле третирани?" Как така в Каталуния не важи референдумът, а в Косово може и без референдум", попита държавният глава по време на съвместна пресконференция със своя гръцки колега Прокопис Павлопулос, цитиран от македонски медии.

Въпреки това Вучич допълни, че Белград все още гледа към Европейския съюз най-вече заради вида общество, на което страната иска да принадлежи, и подобряването на икономиката.

„Играят си с бъдещето на държавата, когато прекрояват границите на Балканите, но днес не им е до игри, когато мечката потропа и на тяхната врата. Сега ситуацията е много сериозна", посочи сръбският лидер.

"Великите сили преначертаха границите на Балканите в края на миналия и първото десетилетие на сегашния век, защото от страните в региона само Гърция бе член на ЕС до 2007 г. Сега обаче всичко им се връща и когато сепаратизмът почука на тяхната врата, те се изплашиха", каза още Вучич в интервю пред белградското радио Б92, съобщава Cross.bg.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар