Зима

Зима
Пролет

22 октомври 2017 г.

Мамините детенца на прехода

Само у нас синовете на бандити и политици могат да вилнеят дружно и безнаказано...
 
"Два свята, единият е излишен !", е написал поетът за бедните и богатите. 

Макар и в по-друг контекст такова е и положението с българската младеж. Кадърните и умните стягат куфари и заминават в чужбина. За да правят кариера навън. 

А у нас остават да вилнеят новите превъплъщения на "маминото детенце", цветущо описано от Любен Каравелов. Двама от тях станаха герои на поредната хулиганска история от нощна София.

Наследник на престъпен бос гърми на поразия с пистолета на сина на бивша министърка. Не някъде в пущинака, а пред елитно столично заведение. „Заблуден" куршум преминава през прозореца на апартамента на семейство с малко дете. И по чудо не убива никого.

Двамата среднощни каубои, които изправиха косата на клетата фамилия, са били солидно почерпени преди пукотевицата.

За отрочето на дупнишкото страшилище Злати Златев-Златистия, който в момента доизлежава присъда за убийство, е нормално да се каже, че "крушата не пада далече от дървото". Йордан Златев обаче е стрелял с пистолета на Калоян Арсенов, син на бившата екоминистърка в кабинета "Сакскобургготски" Долорес Арсенова. 


Негово хрумка е и оправданието, че се напили като казаци заради раждането на сина му. Бебето обаче видяло бял свят месец по-рано. Даже и циганите празнуват най-много седмица. Изобщо, баща майтапчия, който е сигурен, че ще му се размине. Както вероятно се е случвало и преди. Двамата младежи са интересни като представителна извадка за поколението, израснало в годините на прехода.

Все пак те са наследници на хората, които взеха най-много от смутните времена след 1989 година.

Откровени бандити или криминално забогатяли бизнесмени, преуспели политици и други герои на новото време. Повечето не искаха децата им да са като тях. Затова ги пратиха в елитни университети на Запад. По-примерните рожби даже избутаха до дипломи. Мнозинството от "мамините детенца" на прехода обаче не тръгнаха да правят кариера навън, а се върнаха в родината. Вероятно защото само тук могат да вилнеят като в Дивия Запад, без да им пука. Стига да не стане някаква голяма беля, като примерно пиянският куршум да беше пратил някого на оня свят.

Иначе за обичайни хулигански изцепки проблем няма, нещата ще се уредят.

Родителите ще се погрижат с пари, връзки и авторитет за наследниците си. Като майката на Йордан Златев, която поела вината, когато синът й изхвърчал по главен път в Дупница и се забил в къща, както пишат местните медии.


Новите мамини детенца са царете на нощния живот. Плейметки, певачки, пачки и лимузини са техният рейтинг за успех, а бруталното им поведение е еталон за куп подражатели в социалните мрежи. 

Най-забавното е колко различни са те зад граница. Там са смирени и по-ниски от тревата. Просто имат респект пред реда и закона. Нещо, което могат да забравят, когато се върнат у нас. 

Тук са всесилни, могат да си позволят всичко. Даже е малко нелепо, че Наглите стана нарицателно на банда за отвличания, а не на новата "златна младеж". От която трябва да чакаме светлото бъдеще на България. 

Звучи като виц. Тъп и тъжен. Затова и все по-често новините за българите, с които ще се гордеем, ще идват от чужбина. 

Сигурно това е проклятието на прехода.

 
Мирослав Герасимов, "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар