Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2017 г.

Владислав Горанов: Висшето образование уврежда децата!

"Децата учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности."
 
Висшето образование в България в момента "уврежда българските деца", смята финансовият министър Владислав Горанов, който коментира пред "Дарик" бюджета за образование през следващата година. 

Той заяви, че средното образование е по-голям приоритет на държавата от висшето, където децата влизат да учат атрактивни като наименование специалности, но съвсем ненужни на пазара на труда.

"Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца. Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности", посочи Горанов.

"Академичната общност самодоволно проспаха процесите в икономиката. И сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години", поясни финансовият министър.

Той коментира още и хартиените данъчни декларации, като прогнозира, че те ще отпаднат до 2020 г.

По думите му, бонусът за хората, които подават декларацията си по електронен път, отпада от тази година с идеята, че до година-две електронното деклариране трябва да стане задължителна и единствена опция.

"Вече е много по-лесно да декларираш доходите си електронно, отколкото да го правиш по конвенционалните методи. Тук е ролята на държавата да направи следващата стъпка и да задължим хората да го правят само по този начин. Затова отпада и стимулът", обясни министърът.

"Надяваме се хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години. Ако зависи от мен, през 2020 г. няма да има хартиени декларации", заяви Горанов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар