Зима

Зима
Пролет

11 октомври 2017 г.

Теменужка Петкова: Подписваме нов договор с Русия за оборудването на АЕЦ "Белене

До момента държавата е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене"

"Подписваме нов договор с Русия за оборудването на АЕЦ "Белене". 

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината. Не изключваме възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори още не са водени", коментира Петкова, цитирана от Banker.bg.

Представители на руската ядрена корпорация "Росатом" са в София за разговори с премиера Бойко Бойко Борисов за оползотворяването на произведеното от концерна и доставеното у нас ядрено оборудване за построяването на АЕЦ "Белене", чийто проект обаче е прекратен с правителствено и парламентарно решение от 2012 г. По-рано днес Борисов се срещна с представителите на "Росатом".

До момента държавата е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене". Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия. 


Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази.

Няма коментари:

Публикуване на коментар