Лято

Лято

18 октомври 2017 г.

Себастиан Курц - младият вълк на австрийската десница

Консервативният 31-годишен лидер спечели парламентарните избори в неделя в Австрия, след кампания, фокусирана върху борбата срещу имиграцията.

Той най-често се появява с отворена яка на ризата, включително по време на издигането на кандидатурата му, и може да организира пресконференция в бирария, за да представи предизборната си програма.

Себастиан Курц, на 31 г., от самото начало отхвърля условностите, както вратовръзките в гардероба. Пробивът в стила улучи право в целта в една страна, управлявана след Втората световна война от две партии, социалдемократите и консервативните християни, чиято патина направи политиката им нечетлива в очите на избирателите.

"С младостта си, със стратегическия си избор и начина си на общуване, той изненада всички", коментира Патрик Моро, директор на изследвания във френския Национален център за научни изследвания (CNRS).

"Това е същият феномен, като Еманюел Макрон, но в контекста на австрийската история."

Двамата мъже споделят съвременния коз на възрастта, както и таланта да се възползват от подходящия момент, амбициите, тактическите двусмислия и прагматичния възглед за политиката.

Включил се на 16-годишна възраст в редиците на Австрийската народна партия, голямата консервативна партия, той бързо става нейната изгряваща звезда, за сметка на следването си по право, което в крайна сметка изоставя. През 2011 г. председателят на партията, по онова време вицеканцлер, го назначава за държавен секретар по интеграцията. Тогава той е 24-годишен. Две години и половина по-късно, той става министър на външните работи. 


Възприеман като еликсир на младостта от една партия, която губи скорост, миналия май той застана начело на Народната партия и, усещайки вятъра в платната си, поиска предсрочни парламентарни избори, за да съкрати мандата на коалицията ляво-дясно. 

“Оставяйки приходите на регионалните федерации, обещавайки същевременно да промени страната, той направи сделка, с която се съгласиха всички в неговото политическо семейство”, обяснява Патрик Моро.

Изглежда далеч времето, когато младият виенчанин парадираше в столицата зад волана на луксозен джип с момичета в плътно прилепнали дрехи, за да популяризира Народната партия, раздавайки презервативи. За да стигне до канцлерството, създаде собствено движение, скромно наречено “Листата Курц”. Малцина кандидати дойдоха от самата партия. Традиционният черен цвят отстъпи място на тюркоазено синьото на плакатите за кампанията. А по време на телевизионните дебати той редовно подчертаваше онова, което смята за един от най-големите си успехи досега: затварянето на мигрантския път на Балканите през март 2016 г., решено заедно със страните от региона, без Германия да бъде поканена на масата за преговори.

Позиции срещу имиграцията

Тогава канцлерът Ангела Меркел се почувства изпреварена от детето чудо. В интервюта, на които на драго сърце го канят германските медии, Курц не спира да осъжда мигрантската политика на канцлера. Но това не е единственото им несъгласие, уточнява Патрик Моро. 


“Той е много критичен към Европейската комисия, перспективите за разширяване на Евросъюза, политиката на еврото и икономическата роля на Европейската централна банка. Накрая, той симпатизира на Вишеградската група, клуб от страни, критични към мигрантската политика на Европейската комисия, особено относно разпределението на бежанците, която обединява Полша, Унгария, Чехия и Словакия”.

Позициите му срещу имиграцията, последвани от критиките му към исляма, са склонни да прикрият останалата част от предизборната му програма, за чиято неточност го упрекват.

“Курц има късмет, че не обсъждат транспортната политика, защото винаги би могъл да излезе с аргумента, че проблемът е свързан с жените, които носят бурки, и паркират в двойна редица пред ислямските детски градини”, иронизира го политологът Петер Филцмайер след телевизионен дебат, визирайки закона срещу бурките, който влезе в сила на 1 октомври, и предложението на министъра да за затваряне на 150-те виенски детски градини, контролирани от мюсюлмани, защото са пречка пред интеграцията.

Тези теми не са нови за Курц, който, отивайки в държавния секретариат за интеграцията, вече поиска проповедите в джамиите да се извършват на немски език. 


“Той винаги е проявявал двусмисленост в тази област, подчертава Фарид Хафез, политолог в университета в Залцбург. В неговия дискурс мюсюлманите са неразделна част от австрийското общество и той иска ислям с европейски характер. Но законите за исляма и интеграцията показват, че става дума за ислямофобска политика.”

Която прави мили очи на крайната десница.

Мириам Детрюи, “Фигаро”, превод: Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар