Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2017 г.

Саенс де Сантамария: Няма да толерираме мафиотското поведение на властите в Каталуния

Напрежението между испанското правителство и властите в Каталуния продължава да ескалира.
 
И двете страни стоят твърдо на позициите си, а диалогът изглежда далечен.

Поне така излиза от думите на вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария, която обвини, че премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон е умишлено изкарал своите поддръжници на улицата, за да възпрепятства законите и правосъдието.

„Няма да толерираме мафиотското поведение на властите в Каталуния", категорична бе Саенс де Сантамария, цитирана от „Ел Паис".

Освен това тя бе категорична, че целта на правителството е „защитата на правата и свободите на испанците, които са систематично тормозени от местните власти".

Вицепремиерът показа документи, с които доказва как хотелиери са гонили от обектите си служителите на националната полиция и гвардията, които бяха командировани от други части на страната, като така също е било възпрепятствано правосъдието.

Лидерът на партия "Сиудаданос" ("Гражданите") Алберт Ривера призова премиера Мариано Рахой да задейства член 155 от конституцията, според който се отменя автономията на Каталуния. Той също призова за местни избори, съобщава Cross.bg.

Рахой трябва да "престане да бъде държан като заложник от този преврат срещу демокрацията", изтъкна Ривера, който днес проведе 90-минутна среща с Рахой.

Най-краен в изказванията си бе говорителят на парламента Рафаел Ернандо.

„Водещите партии в провинцията искат да има мъртви в Каталуния", обяви Ернандо в интервю за RNE и изрази подкрепа за хората, които не са сепаратистки настроени в Каталуния, „които са подложени на тормоз от определена част от каталунското общество, насърчавана от управлението и нейните сподвижници".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар