Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2017 г.

Проф. М. Константинов: Политическата класа реже клона, на който седи

"Българинът не се възмущава, че някой краде. Българинът се възмущава, че той не краде."
 
"В тази държава останаха ли нормални хора?"

Този въпрос задава проф. Михаил Константинов в интервю за "Труд". 

Там, коментирайки скандалите от последните дни, той признава, че има усещането, че в България се занимаваме само с глупости.

"Не виждам обективни причини за случващото се в момента, освен, разбира се, естественото желание на опозицията да покаже, че е жива. Обаче това, което прави политическата класа, е, че реже клона, на който седи. Всички много старателно режат този клон, а той е един-единствен. Ако успеят да го отрежат, ще изпопадат като гнили круши. А долу има алигатори, всичките гладни и зъбати", категоричен е професорът.

За роднинските назначения Михаил Константинов смята, че по-важно от това дали някой е назначил роднини, е дали те си вършат работата. И дава "забележителни примери" от историята.

"Докато Джон Кенеди бе президент на САЩ, министър на правосъдието и главен прокурор бе брат му Робърт. Никой нищо лошо не видя в това, защото и двамата бяха на мястото си и си гледаха работата. Днешният американски президент също си е назначил масово родата и това се приема. Навремето любимият на БСП Тодор Живков беше подкарал децата си към властта и даже направи дъщеря си министър и член на Политбюро на БКП. Ще повторя, че в момента в администрацията на САЩ има масово назначаване на роднини. Там няма проблем, ако роднините си гледат работата", уточнява професорът.

Той допълва и че има чувството, че в държавата се занимаваме само с глупости.

"Наскоро прочетох с възмущение, че майката на един депутат била назначена за чистачка. Извинете, това е толкова идиотско обвинение, че не мога да разбера в тази държава останаха ли нормални хора! Накрая и Господ ще престане да бъде българин", заключава Константинов.

Той коментира и непрекъснатото говорене, че у нас много се краде.

"Българинът не се възмущава, че някой краде. Българинът се възмущава, че той не краде", казва професорът и допълва: "Говорим, защото ние всъщност чакаме да застанем на по-висок пост и да започнем и ние да крадем". Константинов припомня и разликата между бизнес и далавера - "далаверата е нещо, в което ти не участваш. Ако участваш, е бизнес".

Според професора българинът гледа само да се качи на софрата и да открадне нещо. И така било не само в България, но навсякъде по света.

"Политиците са издигнати, за да свършат нещо полезно за народа. И после да вземат своето. Ако някой си мисли, че заниманието с политика става без пари, лъже се. Няма такова нещо", категоричен е Константинов.

Разликата между нормалните държави и нашата обаче била, че там първо вършиш полезната работа и после вземаш своето.

"При нас е обратното. Първо се награбваш и ако ти остане свободно време, гледаш да свършиш нещо. Трябва да обърнем реда – първо изпълни дълга си и после седни на трапезата", категоричен е изборният спец.



Няма коментари:

Публикуване на коментар