Зима

Зима
Пролет

25 октомври 2017 г.

Жирона обяви Фелипе VI за персона нон грата

Предложението за обявяване на краля за персона нон грата в Барселона беше отхвърлено от градския съвет

Испанският крал Фелипе VІ беше обявен снощи за персона нон грата от градския съвет на каталунския град Жирона, в който сепаратистите имат силни позиции.

Предложението за обявяване на държавния глава за персона нон грата беше подкрепено на заседание на градския съвет. Освен Фелипе Шести съветниците обявиха за нежелан и представителя на централното испанско правителство в Каталуния Енрик Мильо.

Градският съвет гласува с мнозинство и да откаже да подкрепи действието на чл. 155 от испанската Конституция, задействан от правителството на Мариано Рахой. Решението на централното правителство беше взето след референдума за независимост на Каталуния и предполага частично ограничаване на местното самоуправление в автономната област.

По-рано предложение за обявяване на краля за персона нон грата беше отхвърлено от градския съвет на Барселона. То беше внесено от партията Кандидатура за народно единство, която подкрепя отделянето от Испания.

Тя обаче не успя да събере достатъчно гласове. Първият заместник-кмет на каталунската столица Херардо Писарульо отбеляза, че обявяването на краля и семейството му за персона нон грата е нецелесъобразно и не би било от полза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар