Зима

Зима
Пролет

9 ноември 2017 г.

Румен Радев: Най-голямата заплаха за бъдещето е да има млади необразовани хора

"Библиотеките са институциите, където се създава, съхранява и предава през поколенията нашето интелектуално наследство и духовност."
 
"Най-голямата заплаха за бъдещето е да има млади невежи, необразовани хора."

Това каза президентът Румен Радев при откриването на националния форум "Библиотеките днес".

Той посочи, че е необходимо цялото богатство на библиотеките да бъде представено по подходящ за младите хора начин, така че то да е интересно и да осигурява бърз достъп до знание, съобщиха от прессекретариата на президентството.

"От библиотеките можем да разберем какви сме били и къде сме в момента. От нашето отношение към библиотеките можем да разберем и какво е нашето бъдеще, защото именно библиотеките са институциите, където се създава, съхранява и предава през поколенията нашето интелектуално наследство и духовност", обясни Радев.

Във форума участваха представители на над 450 обществени библиотеки, чиято цел е предоставянето на равен достъп до информация, възможности за придобиване на нови знания и умения от потребители.

"В сърцето на българина библиотеките имат особено място като носител на книжовността, защото тази книжовност е играла ключова роля във всички наши важни исторически моменти", посочи Радев като се обърна към делегатите на форума с думите "щяхме ли да имаме Златен век без книжовност или да имаме Възраждане и съвременна българска национална идентичност и държава, ако го нямаше перото на Паисий Хилендарски?"

Държавният глава определи като мисия на библиотеките дигитализацията на техните фондове. Според него важна задача в процеса на дигитализация са привличането на младите хора.

По думите на президента, друга важна роля на библиотеките е интеграцията в глобализирания съвременен свят, която се осъществява и чрез духовността, а така също и борбата с т.нар. фалшиви новини.

"Тук библиотеките могат да бъдат един много силен противовес, защото при вас е истината, трупана за дълги периоди от време, имаме ясни автори, които стоят със своето име“, заяви още в изказването си на форума президентът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар