Зима

Зима
Пролет

4 ноември 2017 г.

Родните театри биха кината по приходи

Подем на посетители се забелязва и в музеите ни
 
Българските театри са реализирали двойно по-големи печалби от тези, които кината са отчели от излъчването на американски филми. 

Това показват данните от Националния статистически институт за 2016 г. Според цифрите 75-те наши театъра са отчели приходи от близо 80 млн. лева, за сметка на кината, които от всичките си 59 сгради, където се излъчват прожекции, са спечелили общо 48 млн. лева.

Рекордът по приходи е от американски продукции – малко над 43 млн. лева. Те са излъчени общо 280 хил. пъти., а посетителите са били близо 5 млн. души. Всичките са изгледали общо 4306 филма, направени отвъд океана. По-неприятната част от статистиката обаче показва посещаемостта на българските продукции на големия екран. Те са били общо 650, като са ги гледали малко над 178 хил. души. Десетте хиляди прожекции са реализирали печалба от 1 152 000 лева. Според последните правила от 2015-а година, държавата ще превежда на театрите по 2,50 лева за всеки спечелен лев. Това обаче се отнася за драматичните и драматично-куклените театри.

Филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорните ансамбли ще получават по 6 лева. Софийската опера и балет, музикално-драматични театри, театрално-музикални центрове и експериментални институти - по 4 лв.

Допреди няколко години се твърдеше, че сценичните изкуства са в колапс от липсата на пари, но цифрите доказват обратното. Проблемът обаче остава за някои извънстолични трупи, които имат малко представления.

Друг подем на посетители се забелязва и в музеите ни. Смята се, че обявяването на ден със свободен вход е повишило резултата, като посещенията са с близо 10 процента повече за последната отчетна година, спрямо предходната. У нас функционират 195 музея - 88 общи и 107 специализирани, включително художествените галерии. Посещенията в тях през миналата година са над 5 млн.

Сериозен е ръстът при чужденците - годишното увеличение е с 271 хил. посещения на чужди граждани.

В проценти ръстът е близо 38. Приходите на музеите се увеличават с 13 процента, общо те са над 56 млн. лева.



Няма коментари:

Публикуване на коментар