Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2017 г.

Зоран Заев: Днешната ни среща е исторически момент

Родният град на Зоран Заев Струмица бе избран за домакин на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония.

Преди да влязат на заседанието Борисов и Заев поднесоха венци на паметника на загиналия в авиокатастрофа македонски президент Борис Трайковски.

"България държи изключително много на осъществяването на коридор номер 8", каза Борисов в началото на съвместното правителствено заседание.

"След споразумението, което подписахме на 1 август, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. За мен темата Балкани е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни", посочи още той.

Темите, които двата кабинета обсъждат, са свързани с българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна, конкретни проекти за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия.

„Днешната ни среща в Струмица и съвместното ни заседание с българското правителство е исторически момент, какъвто бе и подписването на Договора за добросъседство между двете държави", заяви премиерът на Македония Зоран Заев.

Той добави, че заедно с премиерa Бойко Борисов са обсъдили и теми, свързани с подсилване на сътрудничеството между България и Македония в областта на бизнеса и туризма, а също така експерти от двете страни ще направят проучване за това как може да се снабдяват с газ, който да минава и към Европа.

„Освен това заедно ще се изправим срещу всички съвременни трудности като тероризъм и мигрантски кризи", подчерта Заев. 


Премиерът на Македония заяви, че за страната в момента на дневен ред стои членството ѝ в Европейския съюз, като за целта се извършват поредица от реформи.

„В същото време се подготвяме и за членство в НАТО", уточни Заев.

Той допълни, че македонската държава с интерес ще следи Българското председателство на Европейския съюз и ще помага с каквото може.


Посещението на българска делегация в Македония започна със среща на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев във Водочкия манастир, който премиерът Заев определя като едно от най-красивите места на родния му град Струмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар